Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε το πρόστιμο των 18 δισ. δολαρίων στη Chevron Corp για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε την απόφαση «μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ».

«Νομίζω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Την ζημιά που έκανε η Chevron στον Αμαζόνιο δεν μπορεί να την αρνηθεί κανεί», είπε ο Κορέα. Πάντως, η πετρελαϊκή εταιρεία άσκησε και πάλι έφεση.

Πρωτοδίκως η Chevron είχε υποχρεωθεί να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές.

Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε στα 18 δισ. δολάρια διότι η εταιρεία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία άλλων δικών σε βάρος επιχειρήσεων του κλάδου σε χώρες όπου επιχειρούν.

Η Chevron χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του Εφετείου. «Η απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής» ανέφερε.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού στην υπόθεση, που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, η οποία διαρκεί 18 χρόνια.

Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν ανεξέλεγκτα μολύνοντας δάση, προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών.

Ασκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοιχίσει περισσότερο.

«Αυτή [η απόφαση] επιβεβαιώνει κι επικυρώνει ότι η εταιρία μόλυνε και έπληξε τον Αμαζόνιο»  ανέφεραν οι ενάγοντες σε ανακοίνωσή τους.

«Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι δεν θα αρκούσε κανένα ποσό για να διορθωθεί το έγκλημα [της Chevron] στην περιοχή μας, ούτε θα αρκούσε για να επιστρέψουν οι νεκροί στη ζωή.»

Η Chevron αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία.

Το θέμα έχει παραπεμφθεί και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου η υπόθεση εκκρεμοδικεί και η διαδικασία για την λήψη της απόφασης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια.