φωτο αρχείου

Σοβαρά ερωτηματικά για τον θάνατο ενός 26χρονου κρατούμενου από πυρκαγιά μέσα στο πειθαρχείο του Καταστήματος Κράτησης Χανίων, προκύπτουν μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στην φυλακή, για μη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας των φυλακών και του εσωτερικού κανονισμού, από την διεύθυνση της φυλακής Χανίων.

Στις 28 Ιουνίου 2022 εκδηλώθηκε φωτιά στο πειθαρχείο της φυλακής στο οποίο κρατείτο ένας 26χρονος που – σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Flashnews.gr – προκλήθηκε από τον ίδιο από άγνωστο λόγο.

Όμως ασχέτως με την αιτία της φωτιάς, το δεδομένο είναι πως όταν αυτή έγινε αντιληπτή ήταν αργά καθώς ο 26χρονος είχε ήδη υποστεί βαριά εγκαύματα με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Και η φωτιά έγινε αντιληπτή με καθυστέρηση καθώς στον χώρο που υπάρχει το πειθαρχείο δεν υπάρχει φύλακας, όπως αναφέρει στο Flashnews.gr ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Χανίων Κώστας Χατζηδάκης.

«Σε όλες τις πτέρυγες και σε όλες τις φυλακές πρέπει να υπάρχουν στάσεις φύλακα ο οποίος καθόλο το 24ωρο επιβλέπει και ελέγχει τι κάνουν οι κρατούμενοι (εκτός των κελιών) μέσα από ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης και κυρίως τις κάμερες. Δυστυχώς στην δική μας φυλακή ενώ υπάρχουν στάσεις φύλακα στις πτέρυγες ποτέ δεν τοποθετήθηκε στον χώρο του πειθαρχείου» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Να σημειωθεί πως από την κατασκευή των φυλακών για τον συγκεκριμένο χώρο προβλέφθηκε η ύπαρξη «στάσης φύλακα» αλλά ουδέποτε επανδρώθηκε, όπως επεσήμανε ο ΓΓ του Σωματείου.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει εκεί ένας άνθρωπος ο οποίος έγκαιρα θα αντιλαμβανόταν τους καπνούς και άμεσα θα άνοιγε το κελί σώζοντας πιθανότατα τον 26χρονο, έστω και με κάποια εγκαύματα.

Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου και εάν ελέγχθηκε η διεύθυνση της φυλακής για την μη τήρηση των κανονισμών που ορίζουν την τοποθέτηση στάσης  φύλακα και στον χώρο του πειθαρχείου.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο πρόεδρος της οποίας Κωνσταντίνος Βαρσάμης, δήλωσε στο Flashnews.gr ότι είναι σε αναμονή έκδοσης πορίσματος.

Σε ότι αφορά στο έγγραφο με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων τόνισε ότι  το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πως θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία που αφορά στην λειτουργία της φυλακής.

«Οι εργαζόμενοι δεν ζητάνε τίποτε παραπάνω από να τηρείται ο σωφρονιστικός κώδικας και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και ασφαλείας» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook