Πλήρη άρση του καμποτάζ και απελευθέρωση των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και χαμηλότερα όρια για ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε διαδικασίες «fast track», περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα στείλει επιστολή στα κόμματα για να αρχίσει η διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να τεθεί προς έγκριση ρύθμιση που θα διευκολύνει την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με την οποία ταυτόχρονα με την νομοθέτηση του ανοίγματος ενός επαγγέλματος αυτό θα γίνεται και στην πράξη.

Καμποτάζ, επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

Κατεβαίνουν τα όρια για επενδύσεις «fast track» από 250 εκατ. στα 120 εκατ. ευρώ
Για βιομηχανικές επενδύσεις αρκούν πλέον κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ.
Συγκροτείται ενιαίο κέντρο υποδοχής επενδύσεων στο Invest in Greece
Τα αιτήματα για επενδύσεις θα λαμβάνουν απάντηση εντός 60 ημερών
Ολική άρση του καμποτάζ και απελευθέρωση της κρουαζιέρας
Επιταχύνονται οι προθεσμίες για τις αρχαιολογικές έρευνες
Μειώνεται η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές από σε μίας ημέρας έγκριση

Μερικές άλλες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιέγραψε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισαγωγική του ομιλία:

Απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης των επιχειρήσεων
Απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων
Θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας
Σύσταση Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών
Θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας βιομηχανικών προϊόντων και Υπηρεσιών

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.


in.gr