Σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν τα συνδικάτα της πετρελαιοβιομηχανίας στη Νιγηρία την ώρα που επιμένουν οι διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων (άρα και πολλών βασικών ειδών) ενώ δεν έχουν κοπάσει ούτε οι θρησκευτικές διαμάχες που έχουν προκαλέσει δεκάδες θύματα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Σε ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα επισήμαναν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα από την Κυριακή, σε υποστήριξη της γενικής επ’αόριστον απεργίας που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα πριν την 1η Ιανουαρίου όταν καταργήθηκε η επιδότηση, δηλαδή στα περίπου 30-35 λεπτά, το μισό από το σημερινό.

Τα συνδικάτα θα προσέρχονταν το απόγευμα της Πέμπτης σε συνάντηση με τον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν που ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από την κατάργηση της επιδότησης θα διατεθούν σε αναπτυξιακά έργα.

Η παραγωγή του πετρελαίου είναι από τις βασικές πηγές εσόδων της Νιγηρίας αλλά τα κέρδη, υποστηρίζουν οι Νιγηριανοί, τα νέμεται μία πολύ μικρή, διεφθαρμένη μερίδα του πληθυσμού.

Εντωμεταξύ, η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, υπογράμμισε ότι η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία μπορεί να κηρυχθεί ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αν αποδειχτεί από τη δικαιοσύνη ότι διέπραξε συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Υπενθύμισε δε ότι οι πράξεις εθνοκάθαρσης του πληθυσμού με βάση τη θρησκεία ή την εθνότητα «ισοδυναμούν επίσης με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Από τα Χριστούγεννα όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι στις επιθέσεις της οργάνωσης, σε άλλες επτά επιθέσεις σκοτώθηκαν 88 άνθρωποι με ευθύνη που ανέλαβε κυρίως η Μπόκο Χαράμ.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook