Με νέα πρόταση θα εμφανιστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Χρονικά, αυτό τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και πριν από τις εκλογές -που βάσει της νέας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα διεξαχθούν μέσα στον Απρίλιο.

Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει εάν θα γίνει αποδεκτή.

Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Αννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, η Σ.Μερεντίτη επέμεινε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια - δυο εβδομάδες».
 
Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ.Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Κατόπιν αυτών, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.