Ένα από τα πλέον “κλασικά” λύκεια στα Χανιά το 4 Γενικό Λύκειο Χανίων στην Αμπεριά θυμίζει περισσότερο “γιαπί” παρά έτοιμο σχολείο που πρόκειται να “υποδεχτεί” τη νέα σχολική περίοδο.

Παρά τις προσπάθειες καθηγητών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε στο σχολείο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης και να είναι έτοιμο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν από τον δήμο Χανίων και την τεχνική του υπηρεσία, με συνέπεια η εικόνα τρεις μέρες πριν ανοίξει το σχολείο να είναι αποκαρδιωτική.

Στις φωτογραφίες που βλέπετε και έχουν τραβηχτεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, διαπιστώνει κανείς ότι το σχολείο μόνο έτοιμο δεν είναι να “υποδεχτεί” τη νέα σχολική χρονιά. Και μιλάμε για ένα από τα πιο “δημοφιλή” σχολεία στα Χανιά με εκατοντάδες μαθητές, σε μια άκρως πολυπληθή περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες από το 4ο ΓΕΛ Χανίων:

Πριν από αρκετές κιόλας ημέρες, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Αυγούστου περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσονταν οι εργασίες ανακαίνισης στο σχολείο και προειδοποιούσε για το γεγονός ότι το σχολείο δεν θα είναι έτοιμο στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει ο αγιασμός.

Η ανακοίνωση της 25ης Αυγούστου:

“Σήμερα 25 Αυγούστου 2022 μαζευτήκαμε στο Σχολείο γονείς και καθηγητές μετά από πρόσκληση του Δ/ντή κ. Δρακάκη για να εκτιμήσουμε την πρόοδο των εργασιών επισκευής που γίνονται στο Σχολείο, και που έχουν αρχίσει από τις αρχές του χρόνου. Στη συνάντηση ήρθαν και ο Αντιδήμαρχος κ. Βαρδάκης μαζί με τον Προϊστάμενο Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου κ. Ευθυμίου. Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν οικοδομικά υλικά σε συσκευασίες και σε φερτά υλικά (μπάζα), κουτιά μπογιές, σακκιά με σκόνες (σοβάδες, στόκους κλπ), σκόνες από τα τριβεία, τζάμια που αντικαταστάθηκαν και οτιδήποτε άλλο έχει ένα γιαπί. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Στο κτίριο εργάζονταν δύο (2) εργάτες, οι οποίοι και τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν περισσότεροι. Σύμφωνα με αυτά που είδαμε και με την πείρα ενός μέσου ανθρώπου, δεν υπάρχει περίπτωση με το ρυθμό αυτό να έχει παραδοθεί το Σχολείο για άνοιγμα την 1η Σεπτεμβρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον κ. Ευθυμίου. Μπορεί τα μαθήματα ν’ αρχίζουν στις 12 Σεπτέμβρη, αλλά πρέπει να γίνουν προκαταρκτικά ένα σωρό άλλες εργασίες, από την παραλαβή και τακτοποίηση των βιβλίων, μέχρι εγγραφές, μεταγραφές, απολυμάνσεις κλπ.
Ακόμα κι αν ο εργολάβος παραδώσει έγκαιρα το έργο, ο καθαρισμός του Σχολείου δεν μπορεί να γίνει με δύο καθαρίστριες που έφερε σήμερα ο Αντιδήμαρχος, αλλά από επαγγελματικό συνεργείο που θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως πιεστικά και πλυστικά, σκούπες βαρέος τύπου, και κυρίως αρκετό προσωπικό ώστε σε μία ημέρα να έχει καθαρίσει το κτίριο. Δεδομένου ότι δεν γίνονται μόνο στο Σχολείο μας αυτού του είδους οι εργασίες, αλλά σε πολλά ακόμα σχολεία του Δήμου, θα μπορούσε ν’ ανατεθεί σε εργολάβο ο καθαρισμός τους. Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν παζαρεύεται, προηγείται από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα και βέβαια δεν τίθεται θέμα εξοικονόμησης χρημάτων. Καλούμε λοιπόν το Δήμο να δώσει την απαραίτητη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε στην ώρα τους να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν σε ένα σχολείο καθαρό και ασφαλές”.

Αλήθεια, σε τέτοιο σχολείο θα μπουν τα παιδιά την Δευτέρα (11/9);

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Αντώνης Βαρδάκης κατόπιν επικοινωνίας με το Flashnews.gr τόνισε ότι, παρόλα αυτά, το 4ο ΓΕΛ θα είναι έτοιμο την Δευτέρα (11/9) και ενόψει του αγιασμού.

“Τα συνεργεία του δήμου Χανίων, ο εξωτερικός εργολάβος καθαριότητας, το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας του σχολείου και ο εργολάβος θα δουλεύουν μέχρι και την τελευταία ώρα ώστε το 4ο ΓΕΛ να υποδεχτεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τους μαθητές την προσεχή Δευτέρα (11/9). Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης, όχι μόνο της Αμπεριάς αλλά και του Κουμπέ, όπως και του 2ου ΕΠΑΛ και του Γυμνασίου Σούδας είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα τις 31/12/2023 και ως τότε ο εργολάβος μπορεί να διεκπεραίωνει εργασίες στις συγκεκριμένες σχολικές εγκαταστάσεις”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook