Η πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022 έφτασε στο αποκορύφωμά της σήμερα την 10η Σεπτεμβρίου 2022, έτσι θαυμάσαμε το «φεγγάρι του θερισμού».

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του θερισμού»

Τα ονόματα της πανσέληνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου εφαρμόστηκε σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε και σε όλες τις φάσεις της Σελήνης—όχι μόνο στην Πανσέληνο, ωστόσο το «φεγγάρι του θερισμού» είναι λίγο διαφορετικό.

Η πανσέληνος που καταγράφεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) παίρνει πάντα το όνομα « Φεγγάρι του Θερισμού». Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, αυτή η πανσέληνος ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή -γύρω στο ηλιοβασίλεμα- για αρκετά βράδια στη σειρά, δίνοντας στους αγρότες αρκετές επιπλέον βραδιές με σεληνόφως και επιτρέποντάς τους να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους.

Ενώ η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι συνήθως γνωστή ως «φεγγάρι του θερισμού», εάν η Πανσέληνος του Οκτωβρίου συμβεί πιο κοντά στην ισημερία από εκείνη του Σεπτεμβρίου, παίρνει το όνομα. Σε αυτή την περίπτωση, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου αναφέρεται ως «φεγγάρι του καλαμποκιού».

(κείμενο – φωτο: Παύλος Μπουζάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook