Ο 'Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης του Ιουλίου στο Όσλο από την οποία έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι ο οποίος έχει κριθεί ότι δεν είναι νομικά υπεύθυνος για τις πράξεις του έπειτα από μία πρώτη ψυχιατρική εξέταση, αρνείται να συνεργαστεί με τους δύο νέους ψυχιάτρους που έχει ορίσει το δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος του.

"Πιστεύει ότι η πρώτη ψυχιατρική εκτίμηση ήταν λανθασμένη κατά 80%", εξήγησε ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπεσταντ, αφού ενημέρωσε τον πελάτη του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, που όρισε δύο νέους ειδικούς, 'Αγκναρ 'Ασπαας και τον Τέργε Τέρισεν, για να τον εξετάσουν. "Δεν πιστεύει ότι οι ειδικοί έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να τον καταλάβουν", πρόσθεσε ο Λίπεσταντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη φυλακή όπου ο Μπράιβικ βρίσκεται προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δηλώσεις του Μπρέιβικ ήταν αναμενόμενες καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση. Στις 29 Νοεμβρίου του 2011 δύο ειδικοί ψυχίατροι, τους οποίους όρισε το δικαστήριο του Όσλο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από "σχιζοφρενική παράνοια" και ότι δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η γνωμάτευση, αν καταδικαστεί ο Μπρέιβικ θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή.