Διαμαρτυρία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων πραγματοποίησαν αγρότες σήμερα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Οι αγρότες επικρίνουν την Περιφέρεια Κρήτης για πολύ μεγάλη καθυστέρηση στους δολωματικούς ψεκασμούς την ίδια ώρα που υπάρχει έξαρση του δάκου.

Μάλιστα όπως λένε η Περιφέρεια πρέπει να σταματήσει να προκαλεί τους ελαιοπαραγωγούς χρεώνοντάς σε αυτούς την ευθύνη των ψεκασμών, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο κι άλλο το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διεκδικεί:

Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Γ. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

Δ. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook