Ο Αργεντινός μαέστρος Luis Borda, από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του Tango Nuevo στην Ευρώπη και τον κόσμο, μαζί με την Ελληνίδα ερμηνεύτρια από την Κρήτη, Γεωργία Βεληβασάκη, σε μια απρόσμενη μουσική συνάντηση στις Κάτω Αρχάνες Ηρακλείου. Στο πρόγραμμά τους η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντινού δεξιοτέχνη κιθαριστή, σμίγοντας με μια μαγική μεσογειακή φωνή του τόπου μας. Σαγηνευτικές μελωδίες, αργεντίνικα tangos, ορμητικοί ρυθμοί, milonga, chacarera, αλλά και αναφορές στην κρητική μουσική παράδοση, αισθήματα βαθιά δύο κόσμων που τους ενώνει η μουσική και η θάλασσα. Θα ακουστούν, επίσης, τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφική εργασία “Encuentros y Despedidas” (Συναντήσεις και Αποχαιρετισμοί) που κυκλοφορεί σε βινύλιο και cd από τον Μετρονόμο.

Στη βραδιά θα συμμετάσχουν με τη φρεσκάδα της νιότης τους, η Ανδρονίκη Δερμιτζάκη (κρητική λύρα) και ο Δημήτρης Παπαδάκης (λαούτο).

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΠΙΚΟ, του ΣΕΠΕ «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και της Περιφέρειας Κρήτης. Υλοποιείται με την ευγενική φιλοξενία του «17 Λουκούμια Zominalis Συνεργείο», ενώ έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ελεύθερη είσοδος (περιορισμένες θέσεις)

Κρατήσεις / Οδηγίες προσέλευσης: 698 114 8335

Link εκδήλωσης: http://www.velivasaki.gr/event/μουσικές_συναντήσεις/

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στον ίδιο χώρο, θα γίνει ένα workshop αργεντίνικης κιθάρας με τονLuis Borda. Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους: http://www.velivasaki.gr/event/workshop-με-τον-luis-borda-κιθάρα-tango/
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

LUIS BORDA (Μαέστρος / Κιθαριστής)

Ο Luis Borda γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες. Από το 1996 ζει και δημιουργεί μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους  διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες-κιθαριστές και από τους πρωτοπόρους του Tango Nuevo στον κόσμο. Έχει συμπράξει με τους σημαντικότερους μουσικούς της Αργεντινής σε συναυλίες από την Αυστρία και τη Σιγκαπούρη ως την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Πειραματίζεται με νέες ενορχηστρωτικές φόρμες, όπου παραδοσιακά όργανα της Ανατολής συνομιλούν με την αργεντίνικη κιθάρα δημιουργώντας μουσικές γέφυρες με τη δυτική τζαζ και το τάνγκο. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δισκογραφικών εργασιών, καθώς και συνθέσεις μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Δισκογραφία:

1986 Ave Rock (Prodisa)

1986 Luis Borda Quinteto (Circe)

1987 Trialogo (Circe, Buenos Aires)

1988 Danza Primera (Melopea, Buenos Aires)

1990 Arrabal Amargo (Melopea)

!995 Linea de Tango (jazz & Fusion)

1997 Nouveau tango (Hammer Musik GmbH)

1999 Adios Buenos Aires (BMG)

2002 Hecho (Tipica Records, Buenos Aires)

2004 El Alba (Enja Records)

2005 Orientacion (Enja Records)

2008 Chicas de Otros Barrios (Enja Records/Acqua Records)

2010 Tangos Brujos (Galileo Medien)

2014 Tango Air – Luis Borda/Jessica Kuhn

2014 Atahualpa (Acqua Records)

2015 Aleli, De Creta a Buenos Aires / Luis Borda & Georgia Velivasaki (Enja/YellowBird Records)

2019 Encuentros y Despedidas / Luis Borda & Georgia Velivasaki (LP/CD – Metronomos, Greece)

Others:

– Tangos, Adios Buenos Aires“ (film) Arne Birkenstock, ZDF/Arte – 2005

– Der Letzte Applaus“ (film) Gernαn Kral/Happiness – 2008

– Ich habe es Dir nie erzhelt (film) Johannes Frabik, ZDF – 2011

– Nota Magica (musical) – 2014

– Un Tango Mas (documentary-moive) – 2016

http://www.luisborda.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ (Ερμηνεύτρια / Performer)

Η Γεωργία Βεληβασάκη ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance, ως ερμηνεύτρια και δημιουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), καθώς και του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), ενώ ολοκλήρωσε τα Προγράμματα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης του ΕΚΠΑ, «Performance / Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Πρακτικές Εφαρμογές» και «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων». Από το 2020 συνεργάζεται με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (Performance Poetry).

Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνεται εκτενής προσωπική δισκογραφία και συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών, καθώς και λογοτεχνικά έργα που έχουν βραβευτεί, εκδοθεί και παρουσιαστεί επί σκηνής.

Δισκογραφία: Στου Νότου τις Φωτιές (AM Records 1996), Κράτα Γερά (AM Records 1998), Sexual Instinct (EROS Records 2003), Σύννεφα (EROS Records 2004), Σε τόνο μπλε méditerrané (Polytropon 2006), Βραδινό Δελτίο (Polytropon 2008), GaiaAction St (Polytropon 2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (Polytropon 2011, Μετρονόμος 2018), Aleli / De Creta a Buenos Aires – Luis Borda & Georgia Velivasaki (Enja Records/Yellowbirds, Munich 2015), Aleli / Encuentros y Despedidas / Luis Borda & Georgia Velivasaki (Μετρονόμος, 2019)

Συμμετοχές: Νύχτα μου (1994), Χοροί της Νύχτας (1995),τηλεοπτική σειρά Για μια Γυναίκα κι ένα Αυτοκίνητο (ΑΝΤ1-2001), Το Κάλεσμα της Ανοιξης (2001), Μυστικός Δείπνος (2002),Epilia (2008), Κατερίνα Γώγου / Πάνω Κάτω η Πατησίων (2012),Alexander Rock Opera (2012), Ντοκιμαντέρ Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων (ΕΡΤ 2013), Alexander the Great. Rock Opera (2014/2015), Εν ονόματι του χρόνου (Πηγή Λυκούδη/Φίλιππος Γράψας, 2015), Σιωπή ν’ ακούσουμε (Γιάννης Γεωργιλάς, 2018), Νανουρίσματα και ξυπνήματα (Κανάρης Κεραμάρης, 2019).

http://www.velivasaki.gr/biography/

ΕΓΡΑΨΑΝ:

Μουσικές του κόσμου που αξίζει κανείς να ακούσει: ένας Αργεντίνος που ζει στο Μόναχο, ο Luis Borda, ο καλύτερος κιθαρίστας, αυτή τη στιγμή, του Tango Nuevo, και μια κρητικιά τραγουδίστρια, η Γεωργία Βεληβασάκη, δημιούργησαν μια εξαιρετική σύνθεση, ένα από τα καλύτερα projects, ένα έργο απαιτητικό, το cd “Aleli – De Creta a Buenos Aires”. Η εκφραστική τραγουδίστρια, που επίσης γράφει ποιήματα και παιδικά βιβλία, συγκινεί. Παντρεύει το ισπανικό με το ελληνικό ιδίωμα κι όμως το αποτέλεσμα ακούγεται τόσο φυσικό και αυτονόητο, λες και από πάντα ανήκαν μαζί. Όποιος ακούσει το τραγούδι της νιώθει πόνο και χαρά να τον κατακλύζουν. Το να τη δει κανείς ζωντανά επί σκηνής είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει. (Suddeutsche Zeitung 5/11/2015)

Το άλμπουμ “Aleli” είναι μια προσωπική γραφή του Luis Borda που αγκαλιάζει τις ρίζες και την ιστορία του και με έναν υπέροχο τρόπο, μας αγκαλιάζει και μας αφορά όλους – στον τόπο μας ή σε κάθε τόπο. Μια καθαρή ανθρώπινη καλλιτεχνική πράξη. Μια μουσική που μας αγγίζει και που διαπερνά όλα τα σύνορα. (Γιώργος ΧαρωνίτηςΑθηνόραμα, 13/11/2015)

Η Γεωργία Βεληβασάκη είναι μια τραγουδίστρια ανήσυχη και γοητευτική, που δοκιμάζει διαρκώς καινούρια πράγματα και μόλις κυκλοφόρησε τη νέα της δουλειά σε ένα ιστορικό jazz label, συνεργαζόμενη με έναν από τους μεγάλους του Tango Nuevo, τον Luis Borda. (Γιώργος ΒουδικλάρηςPopaganda, 25/11/2015)

Το άκουσα μια στριμωγμένη μέρα, ζόρικη, και μου άνοιξε ένα παράθυρο ομορφιάς και αισιοδοξίας και το ξανάκουσα αμέσως δεύτερη φορά. Ωραία φωνή, ωραία μουσική! (Γιάννης ΑλεξίουΉχος, Δεκέμβριος 2015)

Αυτό που ξέρω και που μου αποκαλύφθηκε από την πρώτη κιόλας ακρόαση, είναι πως πρόκειται πάνω απ’ όλα για μια ευτυχισμένη σύμπραξη ενός Αργεντίνου μουσικού και μιας Ελληνίδας συναδέλφου του. Η απόσταση από την Κρήτη μέχρι το μακρινό Μπουένος Άιρες πραγματικά μηδενίζεται και οι φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι επικοινωνούν δημιουργικά και γόνιμα. Αυτή που βγαίνει στο τέλος κερδισμένη είναι η εγχώρια δισκογραφία, που αν και δεν της «ανήκει» το έργο αυτό (πρόκειται για ξένη παραγωγή), στην ουσία έχει να επιδείξει ένα ποιητικό άλλοθι μέσα στα υποπροϊόντα του συρμού, που κατά κόρον προβάλλονται. Πάνω απ’ όλα, κερδισμένη βγαίνει η αληθινή τέχνη της μουσικής κι αυτό ας κρατήσουμε! (Αντώνης Μποσκοΐτης)

Επειδή η σύντηξη δυο τόσο μακρινών –είναι άραγε τόσο;– μουσικών παραδόσεων, της ελληνικής και της αργεντίνικης, γίνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Μια φωνή και μια κιθάρα πρωταγωνιστούν με συνοδοιπόρους μουσικούς της γης, της θάλασσας, του κόσμου. Και να που, σαν σε όνειρο, η κρητική λύρα «χορεύει» chacarera, ενώ η κιθάρα «τραγουδάει» ριζίτικα.  (Γιώργος Β. Μονεμβασίτης – Musicpaper21/12/2015)

Ο Luis Borda θεωρείται από τους πρωτοπόρους του Tango Nuevo. Τον θυμόμαστε σε θρυλικές συναυλίες να εκστασιάζει και να μαγεύει το κοινό. Στο πλαίσιο του ιδιαίτερου πολιτισμικά project «Aleli – De Creta a Buenos Aires», έχει μαζί του τη φωνή της Γεωργίας Βεληβασάκη από την Κρήτη. Μια μουσική γέφυρα όπου η συνομιλία της μελωδικής λύρας με την αργεντίνικη κιθάρα προκαλεί το ενδιαφέρον. Η Γεωργία Βεληβασάκη στο κέντρο της σκηνής ξέρει να ενθουσιάζει το κοινό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα όργανα, σχεδόν μινιμαλιστικά, δίνουν το χώρο για να ξεδιπλωθεί η ώριμη, συναρπαστική φωνή της κρητικιάς ερμηνεύτριας. (Andreas Friedrich – Kultur in der Region/Rosenheim, Deutschland, 01/04/2016)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook