Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ με αφορμή την έλευση του αεροπλανοφόρο George H.W. Bush στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας της αντιρρήσεις της στην έλευση του στο Λιμάνι της Σούδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ:

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον Χανιώτικο λαό και την νεολαία του νομού μας, μέσα από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, όλους τους φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους, στον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου Bush στον κόλπο της Σούδας.

Η έλευση του μεγαλύτερου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ γίνεται στα Χανιά σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Από την μια οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κλιμακώνουν συνεχώς την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι και την περικύκλωση της Ρωσίας με ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως η Φιλανδία και η Σουηδία. Από την άλλη η καπιταλιστική Ρωσία προχωρά στην προσάρτηση του 20% των εδαφών της Ουκρανίας μετά την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων, τη “μερική επιστράτευση” 300.000 εφέδρων, καθώς και την επίκληση της απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων. Επίδικο και των δύο στρατοπέδων ληστών είναι ο έλεγχος του ενεργειακού πλούτου της περιοχής για λογαριασμό μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και όχι η προστασία των λαών που προσχηματικά ισχυρίζονται.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, που συνεχίζει μια πολιτική που στηρίζεται ουσιαστικά από όλα τα αστικά κόμματα, εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρα μας στον πόλεμο.Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνέντευξη του, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε καθαρά ότι «διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία»,κλιμακώνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μετά την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, την την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας για τις ανάγκες του.

Το ΚΚΕ καλεί τον Χανιώτικο λαό να δυναμώσει την πάλη του, ώστε να εμποδιστεί η μετατροπή του κόλπου της Σούδας σε μόνιμο σημείο στάθμευσης των αεροπλανοφόρων, των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ που δρουν στην περιοχής της Ν.Α Μεσογείου. Για να κλείσει τελικά η δολοφονική βάση της Σούδας, το «διαμάντι» του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στρατηγικό ορμητήριο του και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «σωστή» πλευρά της ιστορίας δεν είναι με τους ιμπεριαλιστές – ληστές του πλούτου που παράγεται παγκόσμια, αλλά με τους λαούς και τις ανάγκες τους για ευημερία, πρόοδο και προκοπή. Η προοπτική του τόπου μας δεν μπορεί να είναι η μετατροπή του, σε μόνιμο σημείο φιλοξενίας του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ.

Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ασφάλειά μας, αντιθέτως τα Χανιά μετατρέπονται σε μαγνήτη κινδύνων, με τις στρατιωτικές βάσεις να έχουν στοχοποιηθεί από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η στήριξη στην πολιτική του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αντίθετα δίνει αέρα στα πανιά στις προκλητικές διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Μόλις πριν λίγες μέρες από τα πιο επίσημα Αμερικάνικα χείλη, αυτά του εκπροσώπου του Πενταγώνου, ακούστηκε ότι η Τουρκία είναι ένας απίστευτα σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, ενώ στην ερώτηση για το πώς τοποθετείται για το ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, απέφυγε να απαντήσει. Άλλη μια απόδειξη ότι προωθούνται επικίνδυνοι συμβιβασμοί στο Αιγαίο με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, με πιθανή την πρόκληση θερμούς επεισοδίου και κλιμάκωση των αντιθέσεων με θύματα τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας
Ο λαός μας πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα του , για να βγάλει συμπεράσματα για τον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την «ασφάλεια» που παρέχει το ΝΑΤΟ, την γνώρισαν καλά οι λαοί της Λιβύης, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ με τον κατάλογο να μην έχει τελειωμό.

Είναι εκ του πονηρού οι προσπάθειες που κάνουν διάφοροι τοπικοί παράγοντες, οι αρχές της Τοπικής διοίκησης, τοπικοί εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων όλη αυτήν την περίοδο, που έχουν δώσει «ρέστα» προπαγανδίζοντας τα δήθεν καλά του «στρατιωτικού τουρισμού». Την ίδια στιγμή που προκλητικά εξασφαλίζεται η ποινική ασυλία των «ράμπο» πεζοναυτών να κυκλοφορούν ανενόχλητοι μεθυσμένοι, να δέρνουν, να μπουκάρουν σε σπίτια και να παρενοχλούν ανήλικα κορίτσια χωρίς καμιά τιμωρία.

Τα Χανιά δεν έχουν ανάγκη να γίνουν μια νέα «Τρούμπα», ούτε τα «ματωμένα» δολάρια των ΝΑΤΟϊκών. Αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι των Χανίων , οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είναι η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος τους, η προστασία τους από το κύμα ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Όμως αποτελεί πρόκληση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί μια σειρά λαϊκές ανάγκες για την πρόσβαση στην Παιδεία, στην Υγεία, με σχολικές μονάδες να υποβαθμίζονται, να μην καλύπτονται οι ανάγκες για την στέγαση των φοιτητών, να μην καλύπτονται τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, στο Νοσοκομείο Χανίων, η χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις δαπάνες για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η πάλη από όλο τον λαό και να απαιτήσουμε:

• Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
• Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Τα ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να σταματήσουν να είναι στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα.
• Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις.
• Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.
• Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.

Δυναμώνουμε την πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook