Το Κίεβο απάντησε με επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να διαμηνύει σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα είναι ουκρανικά εδάφη.

Τι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

«Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε βοήθεια στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Έκανε λόγο για «ανεύθυνες πυρηνικές απειλές» από τη Ρωσία και τόνισε πως οι ανακοινώσεις Πούτιν αποτελούν την μεγαλύτερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου. Εκτίμησε πως οι ανακοινώσεις αυτές «δεν είναι επίδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας». «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην υπεράσπιση στην κυριαρχία της Ουκρανίας», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αίτηση της Ουκρανίας για είσοδο του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, σημείωσε: «Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ. Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλα τα κράτη της Ευρώπης. (…) Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει το δικό της μονοπάτι. (…) Η στόχευσή μας τώρα είναι να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία για να αποκρούσει την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας». Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.  Ο ίδιος ξεκαθάρισε όμως παράλληλα ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς προσάρτησε.

Αίτημα Ουκρανίας για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ: Το μήνυμα του Ζελένσκι

Αίτημα για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ υπέβαλε νωρίτερα η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έπειτα από τις ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για προσάρτηση 4 ουκρανικών επαρχιών.

Δήλωσε δε πως η Ουκρανία έχει de facto ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έχει ήδη αποδείξει πως πληροί τα κριτήρια για ένταση στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.  «Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Υπό έλεγχο η κατάσταση»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Λίγη ώρα νωρίτερα, σημείωσε πως οι περιοχές που προσαρτήθηκαν θα επιστέψουν στον έλεγχο της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

«Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά την ολοκλήρωση μιας συνάντησης με τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας. «Όλα θα είναι Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι άκουσαν αναφορές από την πρώτη γραμμή του μετώπου, «εξέτασαν περαιτέρω σχέδιο για την απελευθέρωση των εδαφών μας», ανέλυσαν «τις πιθανές ενέργειες του εχθρού στο εγγύς μέλλον» και συζήτησαν την υλικοτεχνική υποδομή για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων με όπλα και πυρομαχικά.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook