Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένας ακόμα κρίκος στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Αποκόρωνα αλλά και του Ακρωτηρίου, που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Βάμου.

Με ευθύνη της κυβέρνησης μετατίθεται ο αγροτικός γιατρός για να κάνει κάποιες μέρες υπηρεσία στο καράβι, τη στιγμή που η ενδοχώρα στενάζει από την υποστελέχωση των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας. Ο γιατρός θα πρέπει να βρίσκεται όλη την εβδομάδα στο καράβι, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να κλείσει το αγροτικό ιατρείο στις Καλύβες, που εξυπηρετεί δεκάδες άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, της ευρύτερης περιοχής.

Υποχρεώνουν τους αγροτικούς γιατρούς να μπαίνουν στα πλοία χωρίς καμία μισθολογική διαφοροποίηση και το πιο σημαντικό, χωρίς καμία εκπαίδευση και εξασφάλιση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως κατοχύρωση της βάρδιας ως εφημερία ή αμοιβή για νυχτερινή εργασία.

Ενώ από τη μία οι εφοπλιστές βγάζουν δισεκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων, που το σκέφτονται διπλά πριν ταξιδέψουν λόγω της αύξησης των εισιτηρίων, από την άλλη δεν φροντίζουν να καλύψουν με ιατρικό προσωπικό τα πλοία για τη διασφάλιση της υγείας των επιβατών. Έχουν υποστελεχωθεί νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, έχουν εφαρμοστεί απαράδεκτες περικοπές εν μέσω πανδημίας και συν τοις άλλοις αφήνουν και την ύπαιθρο χωρίς γιατρούς.

Τεράστιες ευθύνες φέρουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αφού το ΦΕΚ με τη διάταξη απασχόλησης γιατρών στα πλοία έχει ψηφιστεί απ’το 2009.

Απαιτούμε πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βάμου και κάλυψη όλων των αναγκών των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, καμία απασχόληση αγροτικού γιατρού σε πλοία της γραμμής, πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους γιατρούς και εκπαίδευση πριν εργαστούν στα πλοία.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook