Τη διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε και έλαβε η διοίκηση της ΓΣΕΕ στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν γινόταν περικοπή 13ου και 14ου μισθού και μόνο από αυτό θα προκαλούνταν ύφεση της τάξης του 3,5%, θα διπλασιαζόταν η προβλεπόμενη ύφεση και θα έφθανε στο 7%.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε λέγοντας ότι ούτε σε περίοδο πολέμου μία χώρα δεν είχε έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι παράδοξο να μην ζητούν ούτε οι εργοδότες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και παρόλα αυτά να τίθεται σαν θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι δεν θα στηρίξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περικοπή των μισθών. «Δεν λύνονται τέτοια θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «προσδοκά από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων που είναι σε εξέλιξη».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το μισθολογικό κόστος είναι στην δέκατη έβδομη θέση των συντελεστών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:

«Ενημερώσαμε τον κ.Σαμαρά για τις θέσεις της ΓΣΕΕ ενόψει της συζήτησης που απαιτεί η τρόικα για τις μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Το μπαλάκι δεν μπορεί να έλθει στον κοινωνικό διάλογο. Συζητάμε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά όχι μείωση του μισθολογικού κόστους. Ζητήσαμε από τον κ.Σαμαρά, το κόμμα του να μη στηρίξει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εκείνος είπε ότι δεν λύνονται αυτά τα θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις και ότι προσδοκά από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων».

Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε προς τους εργαζόμενους της χώρας και τους διαβεβαίωσε ότι «δεν συζητάμε και δεν θα αποδεχθούμε μειώσεις μισθών, πάγωμα ωριμάνσεων ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού».

Απευθύνθηκε, όμως και στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αφού- όπως πρόσθεσε - για την κατάσταση φταίνε οι κυβερνήσεις, αλλά «και οι επιχειρηματίες, που, με τις μειώσεις του μισθολογικού κόστους, επιδιώκουν αύξηση του περιθώριου κέρδους, αφού παρά τις περικοπές οι τιμές των προϊόντων δεν έχουν μειωθεί».

Ο κ. Παναγόπουλος επέμεινε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θέτουν θέμα 13ου και 14ου μισθού και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό το εντάξαμε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το προστατεύσουμε».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «περιμένουμε από τον κ.Παπαδήμο να ορθώσει το ανάστημά του, αφού, άλλωστε, ξέρει ότι η μείωση των μισθών δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε, όμως, με δηκτικό τρόπο «για τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι πηγαίνουν στους "τροικανούς" και καταδίδουν πολλά, όπως π.χ. για τη μετενέργεια των συμβάσεων, θέμα που το γνώριζαν πολλοί λίγοι».

Σε ερώτηση για το αν είναι καλυμμένοι από τις θέσεις της ΝΔ, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «πήραν διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η ΝΔ δεν συμφωνεί ούτε με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Επίθεση στον πρωθυπουργό έκανε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Κιουτσούκης ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε πει από την αρχή ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά μόνο των τραπεζιτών».


in.gr