Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για την καλύτερη αξιοποίηση του στρατόπεδού Μαρκοπούλου η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενη σε όσα ειπώθηκαν. Μέσα στην ανακοίνωση της ασκεί κριτική στις δηλώσεις του δημάρχου Χανίων για την συμφωνία που έχει τεθεί στο τραπέζι και στα σχέδια αξιοποίησης των στρεμμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση

Η πρόσφατη συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου σχετικά με το ποιος προσπάθησε την καλύτερη συμφωνία αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου θυμίζει την λαϊκή ρήση: «δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».

Γιατί πέραν του ότι και οι δύο έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την χρόνια διεκδίκηση της πλήρης παραχώρησης του στρατοπέδου χωρίς ανταλλάγματα, ομόφωνη απόφαση 4 δημοτικών συμβουλίων, υπό τρείς διαφορετικές δημοτικές αρχές και αίτημα του λαϊκού κινήματος δεκαετιών, πλέον αντιπαρατίθενται στο ποιος έχει/είχε σκοπό να «κόψει» πιο πολύ από το πάρκο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος με άλλες χρήσεις.

Η δήλωση του Κου Σημανδηράκη στο δημοτικό συμβούλιο ότι το Μαρκόπουλο «θα είναι πνεύμονας πρασίνου όσο μπορούμε», αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε με τον Κο Βάμβουκα για τον συντελεστή δόμησης (αν είναι 0.2 ή 0.1…), αναδεικνύει ότι πρόθεση και της νυν και της πρώην δημοτικής αρχής δεν είναι η μετατροπή του στρατοπέδου σε αποκλειστικά χώρο πρασίνου, σε ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα δώσει ανάσα στην ανάγκη των κατοίκων της πόλης για ελεύθερους χώρους. Πρόθεσή τους είναι να «συγκεντρώσουν» στο χώρο του Μαρκόπουλου κοινωφελείς λειτουργίες που η πόλη έχει ανάγκη σε κάθε γειτονιά, εις βάρος της έλλειψης 300 στρεμμάτων πρασίνου στην πόλη, και εις βάρος και της ποιότητας ζωής στις συνοικίες μας.

Τα σχέδια πόλης σε κάθε συνοικία προβλέπουν εκτάσεις για αθλητικούς χώρους, υγειονομικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα (όπως αυτόν στον κουμπέ όπου πρόσφατα η δημοτική αρχή ήθελε να μετατρέψει σε πράσινο σημείο..) κλπ. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι χώροι που τόσα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους με άμεσο κίνδυνο (ιδιαίτερα μετά τον Ν.4759/2020) την αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης, την επαναφορά στους αρχικούς ιδιοκτήτες, την τροποποίηση του ρυμοτομικού και τελικώς την οικοδόμησή τους..

Γιατί λοιπόν κόπτονται και η νυν και η πρώην δημοτική αρχή να σχεδιάσουν τόσες κοινωφελείς λειτουργίες στο Μαρκόπουλο; Μα γιατί στο Μαρκόπουλο δεν θα χρειαστεί να αποζημιωθεί καμία ρυμοτομία, δεν θα χρειαστεί να απαλλοτριωθεί καμία έκταση, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουν ούτε ευρώ για αυτό. Αφενός με ένα ενοίκιο 88000€ / χρόνο «βγάζουν την υποχρέωση», αφετέρου εξοικονομούν εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να εξασφαλίσουν για χώρους στις συνοικίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα που δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Το παράδειγμα της Μαρίνας στην Νέα χώρα είναι χαρακτηριστικό: Αν ενδιαφερόταν ο Κος Σημανδηράκης για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και όχι για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, αντί να προωθεί με σθένος μαρίνα πολυτελών σκαφών (η οποία ενέχει τεράστιους κινδύνους να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους -και την παραλία τους), θα μπορούσε να έχει έστω ασχοληθεί με την διάνοιξη ελεύθερων χώρων στην Νέα χώρα που ρημάζουν. Τέτοιοι χώροι στην νέα χώρα υπάρχουν και είναι αδιάνοιχτοι, όπως ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο για πολιτιστικό κέντρο, χώροι για τρείς παιδικές χαρές, και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι θα συνταχθεί “masterplan” για την αξιοποίηση του Μαρκοπούλου από την μεριά του δήμου (αντίστοιχο είχε συντάξει και η δημοτική αρχή Βάμβουκα), όπου με καθαρούς χρηματοοικονομικούς όρους θα αποδεικνύεται η οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος του πάρκου και των χρήσεων σε αυτό. Άρα ξεκαθαρίζουν ότι η ανάπτυξη του χώρου θα είναι με γνώμονα την ανταποδοτική λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα. Επιθυμούν να πληρώνει ξανά και ξανά ο λαός την κατασκευή και την λειτουργία ελεύθερων χώρων και υποδομών που έχει ανάγκη ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιδοτεί με πακτωλούς εκατομμυρίων τις επενδύσεις των μεγαλοτουριστικών ομίλων, και οι δημοτικές αρχές δημιουργούν υποδομές για την καλή κερδοφορία αυτών των επενδύσεων.

Καλούμε τον Χανιώτικο λαό, τα σωματεία και τους φορείς του σε εγρήγορση, σε κινητοποίηση και σε άμεση ενίσχυση του αγώνα ώστε το πάρκο να αποδοθεί πλήρως στην χανιώτικη κοινωνία. Θυμίζουμε τον αγώνα για το πάρκο αγίων αποστόλων: Μόνο η μαζική λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να φρενάρει, να πιέσει και να κατακτήσει έργα και υποδομές για τις ανάγκες μας.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει από την δημοτική αρχή:

• Να υιοθετηθεί ως μοναδική πρόταση για τις χρήσεις γης αυτή των ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου με μοναδική προσθήκη από τις ειδικές κατηγορίες χρήσεων αυτή της εκπαίδευσης. Να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο μαρκόπουλου ως χώρος πρασίνου, πάρκο με μοναδική εξαίρεση το ένα σχολείο σύμφωνα με τις 4 ομόφωνες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου.
• Σε κάθε γειτονιά και συνοικία να διανοιχτούν και να υλοποιηθούν το σύνολο των προβλεπόμενων ελεύθερων και κοινωφελών χώρων, όπως το πολιτιστικό κέντρο στον Κουμπέ, το πολιτιστικό κέντρο και οι τρείς παιδικές χαρές στην Νέα Χώρα,, κ.ά.

Υ.Γ. για όσους προσπαθούν να παρουσιάζουν ότι η ενοικίαση ενός χώρου για 99 χρόνια είναι το
ίδιο με την πλήρη κυριότητα και παραχώρηση, θα τους θυμίσουμε το παράδειγμα του κληροδοτήματος στα Κουνουπιδιανά…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook