Υποχρεωτική είναι πλέον η αναγραφή της χώρας παραγωγής, προέλευσης, συγκομιδής του μελιού στις ετικέτες των συσκευασιών του προιόντος.

Ένα σημαντικό αίτημα των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας για την προστασία του Ελληνικου μελιού αλλά και των καταναλωτών, ικανοποιείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «Η χώρα ή οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή πρέπει να αναγράφονται στην επισήμανση. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται κατά τρόπον ώστε:

• να επιτρέπεται η εμπορία προϊόντων που είναι σύμφωνα με την παρούσα απόφαση

• να απαγορεύεται 3 μήνες μετά από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης η εμπορία προϊόντων που δεν είναι σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

Ωστόσο η εμπορία προϊόντων που δεν είναι σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, αλλά τα οποία είχαν επισημανθεί πριν την παρέλευση 3 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, επιτρέπεται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.»

Ικανοποίηση των παραγωγών μελιού

Την ικανοποίηση των Ελλήνων μελισσοπαραγωγών εξέφρασε στο Flashnews.gr, το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης μελιού κ.Ηλίας Χαλακατεβάκης .

«Χαίρομαι που έστω και μετά από δύο χρόνια και πλέον, το κράτος υιοθετεί αυτό που είχαμε ζητήσει όλοι οι μελισσοπαραγωγοί» είπε ο κ.Χαλακατεβάκης επισημαίνοντας πως «αυτό δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να γνωρίζει τι πληρώνει και τι αγοράζει χωρίς να γράφει Ε.Ε. ή οτιδήποτε άλλο.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η Ελληνική παραγωγή γιατί οι καταναλωτές πάντα θέλουν το ελληνικό μέλι, αλλά υπήρχαν κάποιοι επιτίδειοι που έπαιζαν παιχνίδια».

Όπως διευκρίνισε ο κ.Χαλακατεβάκης «οι καταναλωτές πήγαιναν να αγοράσουν μια συσκευασία μελιού και έβλεπαν ότι πάνω έγραφε ως προέλευση το Ε.Ε., δηλαδή Ευρωπαική Ένωση, δηλαδή ίσως και Ελλάδα.

Τώρα όλα αυτά παίρνουν τέλος και θα γράφει υποχρεωτικά μέλι Ελλάδας, Γαλλίας, Δανίας, Βουλγαρίας, Κίνας, δεν μας απασχολεί αυτό, ο καθένας μπορεί να εισάγει μέλια από όπου θέλει, αλλά το θέμα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής και ο Έλληνας παραγωγός μελιού.»

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook