Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά εξαπάτησης έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Καθημερινά έρχονται στο φως νέες περιπτώσεις εξαπάτησης με τους επιτήδειους να βρίσκουν συνεχώς νέα τεχνάσματα για να «ξεγελούν» τα υποψήφια θύματα τους. Συχνά τα περιστατικά απάτης αφορούν ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι πέφτουν θύματα των απατεώνων και χάνουν τα λιγοστά χρήματα τους.

Υπό το πρίσμα των συχνών περιστατικών απάτης η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης διοργάνωσε σήμερα δράση ενημέρωσης για τους ηλικιωμένους πολίτες στο ΚΑΠΗ της Νέας Χώρας. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που παρευρέθηκαν στην δράση ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα περιστατικά απάτης που συμβαίνουν καθημερινά, τα τεχνάσματα που ενδέχεται να χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι καθώς επίσης και τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση που πέσουν θύματα απάτης.

Η Σοφία Λογαριδου, Αστυνόμος Β, Προϊσταμένη Γραφείου Τύπου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο σκοπό της σημερνής δράσης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ της Νέας Χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση της γενικής περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης που απευθύνεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας αφορά τις απάτες την προστασία από ειδικά εγκλήματα σε βάρος τους (κλοπές ληστείες και διαρρήξεις). Είναι μια Παγκρήτια δράση που γίνεται τον μήνα Νοέμβριο με τη συμμετοχή αστυνομικών από υπηρεσίες της αστυνομίας στην Κρήτη και ο ψυχολόγος της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης. Ελπίζουμε μέσα από την ενημέρωση να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να καταλάβουν την ανάγκης της συναισθηματικής ψυχραιμίας και της κρίσης καθώς οι απάτες στηρίζονται στον αιφνιδιασμό και στην συναισθηματική ευαλωτότητα».

Η περίπτωση απάτης με τα αναδρομικά ποσά

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρήστος Χατζής διοικητής του τμήματος Κισσάμου ανέφερε ότι «Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης πολίτων και ιδιαίτερα ηλικιωμένων πολιτών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μια ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα που πέφτουν θύματα εξαιτίας των ηλικιακών τους ιδιαιτεροτήτων. Σήμερα είμαστε εδώ ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. Τα τεχνάσματα και οι προφάσεις που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι πάρα πολλά και ποικίλουν. Το τελευταίο που είχαμε συγκεκριμένα στην υπηρεσία μου αφορούσε τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται οι ηλικιωμένοι. Οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν το πρόσχημα ότι θα έπρεπε οι ηλικιωμένοι να καταβάλουν κάποιο φόρο και να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι πολίτες δεν ήταν ενημερωμένη και ένα μεγάλος μέρος από αυτούς ενέδωσε και κατέθεσαν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τους επιδείκνυαν».

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων

Παράλληλα ο κ. Χατζής τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Δεν δίνουμε ποτέ καμία πληροφορία, ούτε τα προσωπικά μας στοιχεία ούτε κωδικούς των καρτών μας ή κάποια άλλη ευαίσθητη πληροφορία. Πάντα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που είναι κοντά μας. Δεν αφήνουμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε στο σπίτι μας, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί και απευθυνόμαστε στις αρχές ακόμα και σε μια απόπειρα εξαπάτησης.

Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες που πέφτουν θύματα απάτης έρχονται και το καταγγέλλουν στο αστυνομικό τμήμα. Πρόσφατα μάλιστα ένας ηλικιωμένος ήρθε στο αστυνομικό τμήμα κατά τον χρόνο που δεχόταν τηλεφωνήματα από απατεώνες και μάλιστα η περίπτωση αυτή στάθηκε η αφορμή για να εξιχνιαστεί ολόκληρη οργάνωση πανελλαδικά».

Μερικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες

Ο Στέλιος Βαλυράκης πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ παρέθεσε μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν τα υποψήφια θύματα τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « έχουμε ακούσει στο παρελθόν πάρα πολλές φορές ότι αυτοί οι επιτήδειοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ηλικιωμένους δήθεν για λογαριασμό συγγενικών τους προσώπων είτε για εξόφληση κάποια χρέους είτε για αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκίνητών κτλ.»

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ηλικιωμένοι πολίτες σε περίπτωση που δεχτούν τηλεφώνημα απάτης

Ο Γρηγόρης Μαυριδάκης Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε για το τρόπο που θα πρέπει να αντιδράσουν οι ηλικιωμένοι πολίτες σε περίπτωση που δεχτούν κάποιο τηλεφώνημα απάτης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Προτείνουμε στους ηλικιωμένους να είναι ενημερωμένοι και να είναι σε συχνή επικοινωνία με μέλη της οικογένειας τους. Σε περίπτωση που δεχτούν κάποιο τηλεφώνημα απάτης οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και ήρεμοι. Η συνεργασία των ηλικιωμένων με τις αστυνομικές αρχές είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε πρώτη φάση είναι ζωτικό οι πολίτες να αντιληφθούν την απάτη και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να κερδίσουν λίγο χρόνο ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με τις αρχές. Οι επιτήδειοι στηρίζουν τα τεχνάσματα τους στον αιφνιδιασμό των ηλικιωμένων πολιτών. Το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων πολιτών έχουν μειωθεί και σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι ενημερωτικές δράσεις».

«Οι επιτήδειοι θεωρούν τους ηλικιωμένους εύκολο στόχο»

Τέλος η Ευαγγελία Μαργαρίτη Υπαστυνόμος Β ανέφερε ότι οι επιτήδειοι προσεγγίζουν τους ηλικιωμένος είτε στο σπίτι τους είτε έξω και μίλησε για ορισμένους μεθόδους που χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Αυτό που έχω αποκομίσει τα τελευταία χρόνια μέσα από την εργασία μου είναι ότι οι επιτήδειοι θεωρούν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένας εύκολος στόχος. Είναι συχνά τα περιστατικά που οι απατεώνες παρουσιάζονται στα σπίτια των ηλικιωμένων ως τεχνικοί ή ένας πολίτης που χρειάζεται βοήθεια και με το πρόσχημα ότι χρειάζονται βοήθεια πείθουν το θύμα και εισέρχονται εντός της οικίας του. Έτσι οι δράστες έχουν την ευχέρεια να εξερευνήσουν κάποιους χώρους μέσα στο σπίτι και να αποσπάσουν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα. Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο δράστες να πλησιάζουν ανθρώπους και να προθυμοποιούνται να τους βοηθήσουν σε κάποιο κατάστημα ή σε ΑΤΜ. Έτσι οι απατεώνες μαθαίνουν το pin της κάρτας του ηλικιωμένου και μπορούν να το αποσπάσουν τα χρήματα που έχει στο λογαριασμό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook