Τελευταία ενημέρωση 13.08

Ολοκληρώνεται η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητου σκάφους με μετανάστες. Το σκάφος προσέγγισε γύρω στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) το λιμάνι στην Παλαιόχωρα.

Άμεσα κινητοποιήθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης το λιμενικό σώμα και στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για την διάσωση των αλλοδαπών.

Με τη βοήθεια παραπλεόντων σκαφών, αλιευτικών σκαφών αλλά και τη συνδρομή της φρεγάτας “Κανάρη” που κατέφτασε νότια της Παλαιόχωρας, από τη Σούδα, το σκάφος με τους μετανάστες ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, με εκατοντάδες μετανάστες πάνω στο σκάφος, μήκους περίπου 25 μέτρων.

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση του Flashnews.gr, μεταξύ τους είναι και δεκάδες παιδιά, ίσως και πάνω από 50. Ένα εξ αυτών, 15 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και αναμένεται να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Χανίων.

Το σκάφος ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, ρυμουλκούμενο από αλιευτικά σκάφη και συνοδεία σκάφους του λιμενικού σώματος.

Υπάρχει κινητοποίηση από την εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας. 

Υπολογίζεται ότι στο σκάφος επέβαιναν πάνω από 400 μετανάστες, ωστόσο η καταμέτρηση θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και η παροχή πρώτων βοηθειών, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης, “εμείς παρέχουμε ό,τι χρειάζεται σε είδη πρώτης ανάγκης. Τρόφιμα, κουβέρτες, νερά κτλ. Σήμερα θα παραμείνουν στην Παλαιόχωρα και από αύριο ελπίζων να έχει ληφθεί απόφαση για το πού θα φιλοξενηθούν, καθώς αυτό είναι αδύνατον να συμβεί στην Παλαιόχωρα”.

Μέχρι στιγμής πάντως, και ενώ είναι σε εξέλιξη το θέμα της αποβίβασης των μεταναστών από το σκάφος δεν έχει υπάρξει απόφαση για το πού θα φιλοξενηθούν οι 400 και πλέον μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος, αριθμός που ενδεχομένως να αποτελεί ρεκόρ, σε τέτοιου είδους συμβάντα στην Κρήτη.

Mεγάλη βαρύτητα πάντως, θα δοθεί στα παιδιά, στις γυναίκες και στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται προσωρινά να φιλοξενηθούν σε ΕΓ/ΟΓ πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους και πιθανότατα εντοπισμού των “δουλεμπόρων”.

Δείτε LIVE την αποβίβαση των μεταναστών από το ακυβέρνητο σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας

【LIVE】 Παραλιακός δρόμος Παλαιόχωρα, Κρήτη - Paleochora | SkylineWebcams

Δείτε βίντεο από την προσέγγιση του σκάφους:

Να τονιστεί ότι οι άνεμοι δεν ευνοούσαν στην επιχείρηση, αφού ήταν έντασης 6-7 μποφορ.

Mέλη του ερυθρού σταυρού αναμένουν τους μετανάστες για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook