Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δύσης θα προσπαθήσουν σήμερα να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει στο θέμα της Συρίας, όμως δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι και οι αραβικές χώρες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το Παρίσι έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παραστούν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ. Σύμφωνα με διπλωμάτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται επίσης να είναι παρούσα στη συνεδρίαση, όπως ο γερμανός και ο Πορτογάλος ομόλογός της.

Αντίθετα η Ρωσία και η Κίνα, που μπλοκάρουν ένα σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη βία στη Συρία, θα εκπροσωπηθούν μόνο από τους πρεσβευτές τους.

Ο Ζιπέ παραδέχθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για την υιοθέτηση μίας απόφασης, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αντίθετη».

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παρακολουθήσουν σήμερα μία παρουσίαση των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης στη Συρία, που προτείνει ο Σύνδεσμος και το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της βίας και τη μεταβίβαση εξουσιών από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρό του. Σε αυτό βασίστηκαν οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες για να συντάξουν το σχέδιο απόφασης που θα υποστηρίξουν στο Συμβούλιο Ασφαείας.

Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μία ευκαιρία για να «αποδειχθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας» στο θέμα της Συρίας, όμως «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αργότερα» με στόχο μία συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας «το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Η Ρωσία πάντως επανάλαβε χθες την αντίθεσή της στο νέο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, αποκλείοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το «απαράδεκτο» κείμενο.

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ψηφίσει κατά του σχεδίου απόφασης που προτάθηκε τον Οκτώβριο από τους δυτικούς συναδέλφους μας και το οποίο περιείχε ένα απαράδεκτο πλαίσιο διευθέτησης. Το τωρινό, δυτικό σχέδιο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Οκτωβρίου και φυσικά δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ στο πρακτορείο Interfax.

«Αυτό το κείμενο δεν είναι ισορροπημένο (…) και κατ\’ αρχάς αφήνει τον πόρτα ανοιχτή σε μία ανάμιξη στα συριακά ζητήματα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε σήμερα για μία ενδεχόμενη σφαγή που μπορεί να διαπράξει το καθεστώς του Άσαντ εναντίον εκατοντάδων νεαρών στη Ρανκούς, στην επαρχία της Δαμασκού.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο εκφράζει «τον φόβο για μία πιθανή φυσική εξόντωση εκατοντάδων νεαρών τους οποίους έχουν συγκεντρώσει οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε μία πλατεία στην πόλη Ρανκούς», 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού.

Το Συμβούλιο ζητά «από τα αραβικά και τα διεθνή μέσα» να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

«Το καθεστώς έχει καταλάβει την πόλη και την ελέγχει (…) Οι αρχές έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τηλέφωνα και την παροχή νερού. Έχουν περικυκλώσει την Ρανκούς και εμποδίζουν την είσοδο ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας», σε αυτή την πόλη των 25.000 κατοίκων καταγγέλλει το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα συριακά στρατεύματα εισήλθαν χθες στη Ρανκούς έπειτα από πολιορκία έξι ημερών, ενώ οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού την εγκατέλειψαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook