Είναι μία πολύ όμορφη γυναίκα που σίγουρα σου τραβάει την προσοχή. Δεν είναι όμως μόνο η εξωτερική της εμφάνιση που εντυπωσιάζει αλλά και η προσωπικότητά της.

Η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ, Έλενα Ράπτη είναι από τα πρόσωπα που μας έχουν απασχολήσει πολύ. Πολλές φορές τα μέσα έχουν ασχοληθεί με την προσωπική της ζωή, ίσως και με άκομψο τρόπο, όμως εκείνη είναι σταθερά προσηλωμένη στους στόχους της.

Μια γυναίκα που αγγίζει με την ευαισθησία της όλα τα κοινωνικά θέματα, που δεν επαναπαύεται και έχει πολλά να πει και να δώσει. Η όμορφη βουλευτής μίλησε στο TLIFE για το τρίτο πτυχίο της, για την καριέρα της στην πολιτική, την οικονομική κρίση αλλά και τα όνειρά της για το μέλλον.

Μετά τις σπουδές στην Ψυχολογία και το μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων, αποκτήσατε κι ένα πτυχίο στον Ελληνικό Πολιτισμό. Θεωρείτε ότι η γνώση είναι δύναμη;
Ασφαλώς η γνώση είναι δύναμη. Είναι όμως και κινητήρια δύναμη για να εξελίσσεσαι, μελετώντας και μαθαίνοντας. Εγώ νιώθω αυτή την ανάγκη. Πείτε πως είναι ένα δώρο στον εαυτό μου. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω με επιπλέον σπουδές στο μέλλον όταν ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μου το επιτρέψουν. Θέλω όμως να προσθέσω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Πως όση γνώση κι αν αποκτήσει ένας άνθρωπος αν δεν αποκτήσει αυτογνωσία είναι σαν να μην έμαθε τίποτα.Το γεγονός ότι έχετε μία όμορφη εξωτερική εμφάνιση σας κάνει να θέλετε ακόμα πιο έντονα να αποδείξετε ότι είστε και ικανή;
Δε σας κρύβω πως στην αρχή της πορείας μου, αισθανόμουν ότι έπρεπε καθημερινά να αποδεικνύω πως οι πολίτες με επέλεξαν γιατί επένδυσαν προσδοκίες σε ένα νέο άνθρωπο. Αυτό γιατί κάποιοι πίστευαν πως η εμφάνιση ήταν αρκετή για να ανοίξει τις πόρτες της πολιτικής. Δε νομίζω πως πλέον υπάρχουν πολίτες που συνεχίζουν να το πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποδεικνύω καθημερινά είναι πως τιμώ τη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισα με τον κόσμο.

Είναι σημαντικό για εσάς να έχετε συνέχεια κάποιον στόχο τον οποίο θα προσπαθείτε να επιτύχετε;
Νομίζω για όλους μας είναι. Θέτω συνέχεια στόχους. Στόχους που συνδέονται με τα αιτήματα του κόσμου και τις ανάγκες της κοινωνίας. Και είμαι απόλυτα προσηλωμένη σ’ αυτούς. Στόχους πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς, κοινωνικούς και λιγότερο προσωπικούς. Με τη σκέψη στους άλλους. Στον κόσμο που εκπροσωπώ. Για τα μικρά και μεγάλα που πρέπει να αλλάξουν. Για τα αυτονόητα, που όμως αγωνιζόμαστε για να τα κατακτήσουμε. Και στο τέλος όλων αυτών θέτω στόχους για μένα. Για τη ζωή και την πορεία μου.

Όταν μπήκατε στον στίβο της πολιτικής, δεχτήκατε πολλές επιθέσεις λόγω του φύλου. Αυτό σας θωράκισε και σας έκανε δυνατή ή αντίθετα σας "κλείδωσε" στον εαυτό σας και σας έκανε περισσότερο επιφυλακτική;
Οι «επιθέσεις» υπάρχουν και θα υπάρχουν όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο. Είναι θέμα του πως επιλέγεις να απαντήσεις στις διάφορες προκλήσεις. Αν θα επιλέξεις τη φθορά μιας δημόσιας αντιπαράθεσης ή θα σιωπήσεις. Με το να απαντάς στις επιθέσεις, χάνεις χρόνο και δημιουργικότητα. Το ισχυρότερο όπλο για να πολεμήσεις μια πολιτική επίθεση ή μια κακόπιστη κριτική είναι να επικεντρώνεσαι στο έργο σου, στην αποστολή σου. Και αυτό ακριβώς κάνω. Σε ό,τι με αφορά προσπάθησα να ισορροπήσω το θυμό και την απογοήτευσή μου. Αποδέχομαι ότι αυτό είναι μέρος μιας πραγματικότητας και επιλέγω να το αντιμετωπίσω με υπομονή.

Τι απαντάτε σε όσους βρίζουν τους πολιτικούς αφού ανήκετε σε αυτό το χώρο;
Οι πολίτες έχουν μια δικαιολογημένη οργή. Βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι, απελπισμένοι, χωρίς όνειρα για αυτούς και μέλλον για τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεγάλη ευθύνη για αυτό ανήκει σε πολιτικούς. Είναι όμως μια γενίκευση που οδηγεί σε ένα λάθος. Οι ευθύνες δεν είναι γενικές και αόριστες. Είναι συγκεκριμένες και προσωποποιημένες. Και έτσι πρέπει να αποδίδονται από τους πολίτες. Το ότι όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι, δεν είναι μια κοινότυπη έκφραση που προστατεύει το σύστημα. Είναι μια αλήθεια. Και είναι προνόμιο των πολιτών να βρούνε αυτούς που θεωρούν πως ξεχωρίζουν.

Εσείς είστε από αυτούς που βρίσκονται συνέχεια σε επαφή με τον κόσμο. Τι σας λένε;
Ο κόσμος ψάχνει να βρει ελπίδα. Δεν υπάρχουν πλέον καλές ειδήσεις. Η αγωνία κάθε μέρα γίνεται εντονότερη. Οι νέοι άνθρωποι ζητούν δουλειές, οι παλαιότεροι αναζητούν συνθήκες αξιοπρέπειας μέχρι το τέλος της ζωής τους, οι επιχειρηματίες εκφράζουν απόγνωση για το μέλλον, βλέποντας να χάνονται όσα με πολύ κόπο δημιούργησαν, καθημερινοί άνθρωποι, που κάποτε είχαν ένα καλό επίπεδο ζωής, σήμερα αναζητούν τροφή και στέγη. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουν οι πολίτες να αλλάξει και είμαστε εμείς οι πολιτικοί που οφείλουμε να την αλλάξουμε.

Η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει κι εσάς όπως όλους τους Έλληνες;
Ασφαλώς. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επηρεαστεί από τη σημερινή κρίση. Αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία. Κάθε πολίτη. Είναι κρίμα που οι σημερινοί Έλληνες σε όρους ευημερίας είναι πολύ φτωχότεροι και σε όρους ψυχολογίας πολύ απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι.

Γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και ζείτε στην Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσατε να φύγετε μόνιμα για κάποια άλλη πόλη ή ακόμα και το εξωτερικό;
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει άλλο μέρος σε αυτή τη γη που να συγκρίνω με αυτή την πόλη.Πρόσφατα κάνατε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Τι εντυπώσεις σας άφησε;
Θεωρώ δίχως αμφιβολία πως ήταν το πλουσιότερο σε εικόνες, περιεχόμενο και συναισθήματα ταξίδι των τελευταίων ετών. Την ημέρα των Θεοφανείων παρακολούθησα στο Πατριαρχείο τη θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων. Είχα την τιμή να συναντήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον οποίο συζήτησα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, αφού όπως είναι γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει μια πολυετή και σημαντικότατη προσφορά και υψηλές τιμητικές διακρίσεις για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα περιβάλλοντος. Είχα επίσης την ευκαιρία να συνεργαστώ με φορείς εθελοντισμού της γειτονικής χώρας. Συναντήθηκα με εκπροσώπους του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας που έχει στην εποπτεία του θέματα εθελοντισμού και λειτουργίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι με ενημέρωσαν για τις δομές και τη λειτουργία του εθελοντισμού στη χώρα τους. Παράλληλα ενημερώθηκα από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης και Προγραμμάτων Νεότητας για τον τρόπο λειτουργίας του, τις δράσεις και την απήχησή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Αυτό όμως που θέλω επίσης να καταθέσω από το ταξίδι μου είναι η μαγεία αυτής της μοναδικής πόλης, η Αγιά Σοφιά και οι αναμνήσεις των Ελλήνων της Πόλης. Είναι πραγματικά μια πόλη που γεννά σε κάθε Έλληνα μοναδικά συναισθήματα.Σε παλιότερη συνέντευξη σας είχαν ρωτήσει πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 2 χρόνια από τώρα, είπατε απλά 2 χρόνια μεγαλύτερη. Δεν κάνετε μακροπρόθεσμα όνειρα;
Το είπα γιατί σε τόσο λίγο χρόνο συνήθως δεν αλλάζουν οι ζωές και τα όνειρα των ανθρώπων. Και βεβαίως το είπα όταν τίποτε δεν έδειχνε πως η ζωή και τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού θα άλλαζαν μέρα με τη μέρα. Όνειρα πάντως δικαιούμαστε ακόμη να κάνουμε όλοι. Και να τους βάλουμε τον ορίζοντα πραγματοποίησης που μας υπαγορεύει η αισιοδοξία μας.

Ο κόσμος θέλει να σας παντρέψει! Εσείς, τον σκέφτεστε τον γάμο;
Η δημιουργία μιας οικογένειας, τα παιδιά είναι όμορφες αξίες. Δίνουν στη ζωή νόημα. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή ίσως γίνει και αυτό.

Αλήθεια, θέλετε να αποκτήσετε σύντομα την δική σας οικογένεια;
Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή. Όταν έρθει η στιγμή αυτή θα αποκτήσω δική μου οικογένεια.

Το γεγονός ότι η προσωπική σας ζωή έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο σχολιασμού. Σας ενοχλεί αυτό;
Όταν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όχι. Όμως, θα σας πω επίσης πως είναι πολύ εύκολο να «χτυπήσεις» μια γυναίκα με προσωπικές αναφορές και δήθεν φήμες ως επί το πλείστον υποτιμητικές. Έχω αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, αφενός μεν γιατί δεν έχω τα μέσα να την αντιμετωπίσω, αφετέρου δε, γιατί νομίζω πως οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να διακρίνουν καθαρά, πότε μία φήμη έχει πραγματική υπόσταση και πότε αποτελεί προεκλογική «λάσπη». Γνωριζόμαστε πλέον αρκετά χρόνια με τους πολίτες και έχουμε αναπτύξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να είναι εύκολο για αυτούς να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με θέματα εθελοντισμού και με ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι έμφυτο ή το βρίσκει ο καθένας στην πορεία;
Ο εθελοντισμός είναι τρόπος σκέψης και γίνεται τρόπος ζωής. Είναι μια ανεκτίμητη αξία, ειδικά στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που η κοινωνία αναζητά μια ισορροπία και προσπαθεί να μείνει ενωμένη. Όταν σκέφτεσαι ότι εκεί που βρίσκεται ένας συνάνθρωπός σου που έχει ανάγκη μπορεί να βρεθείς εσύ, τότε το πρόβλημα του άλλου γίνεται προσωπική σου υπόθεση. Αποκτά άλλη διάσταση. Και όταν νιώθεις, σε αυτή την κοινωνική εξίσωση, ότι είσαι σε πιο πλεονεκτική θέση, είναι ηθικό σου χρέος να βοηθήσεις όσο περισσότερο μπορείς. Εγώ έμαθα τον εθελοντισμό ως αρχή και πράξη στην οικογένειά μου και στο σχολείο μου (το Αρσάκειο). Και τα επόμενα βήματα τα έκανα μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που είχαμε κοινές αξίες.

Πρόσφατα κάνατε μια σειρά εκδηλώσεων για τον καρκίνο του μαστού, ενώ οργανώσατε και εκδηλώσεις για τη δωρεά οργάνων. Βρήκατε ανταπόκριση από την κοινωνία;
Συναντήσαμε πραγματικά εντυπωσιακή ανταπόκριση. Με την Κοινωνική Οργάνωση Αγάπη και τρεις δήμους της πόλης (Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς) ενημερώσαμε για ένα τεράστιο κοινωνικό και ιατρικό θέμα που αγγίζει κάθε γυναίκα. Φέραμε ειδικούς επιστήμονες που μίλησαν για το θέμα.

Οργανώσαμε μαθήματα αυτοεξέτασης. Καλέσαμε γιατρούς για δωρεάν κλινική εξέταση (ψηλάφηση μαστού) και θέλω να τους επαινέσω δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή τους. Κάναμε δωρεάν μαστογραφίες με την κινητή μονάδα μαστογραφίας του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε δεκάδες γυναίκες. Και εδώ επίσης δημόσια θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητή του Θεαγενείου για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Με την ευκαιρία θέλω να σας πω πως για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε να βρεθούμε και σε άλλες γειτονιές της πόλης, στην Τούμπα στις 18-19 Φεβρουαρίου και στον Εύοσμο στις 31 Μαρτίου-1η Απριλίου. Η εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού θα συνεχιστεί, γιατί η πρόληψη πρέπει να γίνει προτεραιότητα κάθε γυναίκας. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να νικηθεί η ασθένεια.

Επίσης, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δωρεά οργάνων που ξεκινήσαμε το 2004 με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά και να επιλέξουν ελεύθερα και υπεύθυνα αν επιθυμούν να γίνουν δωρητές. Και από αυτό το δημόσιο βήμα καλώ κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.Ο κόσμος βλέπει πως είστε πολύ ενεργή κοινοβουλευτικά, ιδιαίτερα στα κοινωνικά θέματα. Μπορείτε να μου πείτε δυο τρία θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε τον τελευταίο καιρό;
Πολύ ευχαρίστως. Θα σας δώσω μόνο σε λίγες φράσεις μια σειρά θεμάτων που πρόσφατα έθεσα προς τους αρμόδιους υπουργούς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Καταρχήν, έθεσα με ερωτήσεις μου την ανάγκη υπαγωγής των ΑΜΕΑ, χωρίς εξαιρέσεις, στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και την ανάγκη συνταξιοδότησης γονέων και συζύγων ΑΜΕΑ στα 25 έτη εργασίας.

Υπέβαλα ακόμη μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων για πολύ κρίσιμα κοινωνικά θέματα. Για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο του μαστού. Για την κατάργηση στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ. Για την ανάγκη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων σώματος. Για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και για το μέλλον της τοπικής ΕΤ3, από κοινού με άλλους συναδέλφους.

Επίσης κατέθεσα ερωτήσεις για μια σειρά θεμάτων καθημερινότητας. Για τα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης. Για τα μέτρα τόνωσης της αγοράς της Θεσσαλονίκης. Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δανειοληπτών αστυνομικών. Για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων. Για τις εκπαιδευτικές συνθήκες των σχολείων της Θεσσαλονίκης. Και πολλές άλλες. Με κάθε τρόπο, είναι σημαντικό να προβάλλονται τα προβλήματα της κοινωνίας και να ασκούμε πίεση στους αρμόδιους υπουργούς για να δώσουν λύσεις. Εγώ αυτή την εντολή πήρα από τους πολίτες. Και αυτήν εκτελώ.


(Tlife)