Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων προβλέπει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο θα καθιερωθούν οι συνεδριάσεις, όχι με την φυσική παρουσία διαδίκων, αλλά μέσω…τηλεματικής τεχνολογίας και με αποτέλεσμα την κατάργηση δεκάδων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Μεταξύ αυτών είναι και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, οι υπηρεσίες του οποίου στεγάζονται στο κτίριο της Εφορίας στην οδό Τζανακάκη, και οι οποίες θα μεταφερθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Επι της ουσίας οι Δικαστές που υπηρετούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων θα μεταφερθούν σε άλλα δικαστήρια και στα Χανιά θα υπάρχει μια αίθουσα στην οποία θα πηγαίνει ο δικηγόρος που έχει αναλάβει μια υπόθεση η οποία θα εκδικάζεται μέσω….κάμερας με τηλεδιάσκεψη με τον δικαστή να ευρίσκεται στο Ηράκλειο>

Την έντονη αντίθεσή τους  σε τέτοιους είδους μεθοδεύσεις που ουσιαστικά καταργούν την εκδίκαση υποθέσεων με φυσική παρουσία εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων τα μέλη του οποίου προχωρούν σε αποχή από τα Διοικητικά Δικαστήρια το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μανώλης Παπαδομανωλάκης και Μαρικίτα Καλογεράκη έκαναν λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση με την οποία επιχειρείται η κατάργηση της ουσιαστικής απονομής της Δικαιοσύνης η οποία εξασφαλίζεται με την φυσική παρουσία δικαστών, δικηγόρων και πολιτών.

Ειδικά σε ότι αφορά στα Διοικητικά Δικαστήρια αφορούν υποθέσεις και πολιτών οι οποίοι αφενός δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και αφετέρου δεν έχει διευκρινισθεί εάν θα μπορούν να παρίστανται με τον δικηγόρο στις….τηλεδίκες.

Επιπλέον εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο επέκτασης του συγκεκριμένου τρόπου δικών και σε άλλα δικαστήρια εκτός από τα διοικητικά.

Δεν γνωρίζουμε πλέον εάν η Δικαιοσύνη θα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης ή σε εκείνη του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πραματευτάκης.

Για δικαστικό «Καλλικράτη» έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι «κινείται στην λογική του πώς η δικαιοσύνη θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα..»

Για αποδυνάμωση των επαρχιακών δικαστηρίων, μίλησε το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μαρικίτα Καλογεράκη, τονίζοντας πως οι συνέπειες, δεν αφορούν μόνο τους δικηγόρους αλλά όλη την κοινωνία των Χανίων.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook