Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς κατέθεσε επερώτηση σχετικά με την επικινδυνότητα που παρουσιάζετε τα τελευταία χρόνια , στην αντοχή των τοιχωμάτων αντιστήριξης της τεχνίτης Λίμνης της Αγυιάς Χανίων.

Όπως αναφέρει στην επερώτηση του ποσότητες φερτών υλικών , φυσικά και τεχνητά , έχουν εισχωρήσει εντός της λίμνης , με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να έχει μειωθεί συμβατικά και η χωρητικότητα της να είναι κάτω του 50% σε σχέση με παλιότερα. Οι χειροκίνητες πόρτες εκτόνωσης , είναι παλαιού τύπου και καθυστερούν χρονικά στο άνοιγμα τους , ώστε σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και μη έγκαιρης προσέλευσης του χειριστή , οι πιέσεις των τοιχωμάτων αντιστήριξης να έρχονται στα όριά τους.

Μάλιστα στην επερώτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και με τα καιρικά φαινόμενα να δείχνουν τα δόντια τους , τα τελευταία χρόνια , ειδικά στην Κρήτη , η λίμνη της Αγυιάς κινδυνεύει.

Ο αρμόδιος χωρικός Αντιπεριφεριάρχης κος Καλογερής , απάντησε ότι λόγο του φυσικού κάλους και της έντονης παρουσίας πανίδας στην περιοχής της Λίμνης της Αγυιάς , έχει ανατεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να προχωρήσει σε έρευνα σχετικά και τα υπόλοιπα θέματα θα τεθούν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας η οποία είναι επιφορτισμένη με τις εργασίες των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τα Χανιά τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η επερώτηση που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Κρήτη Μπροστά, Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς:

Μόλις 9 χλµ δυτικά από την πόλη των Χανίων, στην περιοχή της Αγυιάς, βρίσκεται µια υπέροχη όαση ηρεμίας και φυσικού τοπίου που περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000, η Λίμνη της Αγυιάς .

Η περιοχή θεωρείται από τις πιο υγρές της Κρήτης καθώς βρίσκεται σε µια φυσική λεκάνη που από το έδαφός της αναβλύζει νερό προερχόμενο κυρίως από πηγές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και τα Λευκά Όρη. Πριν το 1927 η περιοχή ήταν ένας βάλτος που έδωσε τη θέση του στην τεχνητή Λίμνη της Αγυιάς, µια μικρή λίμνη 450 στρεµµάτων κοντά στη κοιλάδα του Φασά, η οποία βρίσκεται επάνω στη φυσική ροή του παραπόταμου “Ξεκολωµένου” ο οποίος πηγάζει στα ανατολικά της και αποτελεί σημαντικό µέρος της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Κερίτη.

Συγκεντρώνει πληθώρα πηγών των οποίων το εξαιρετικής ποιότητας νερό προέρχεται από υπόγειους υδροφορείς των Λευκών Ορέων.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και εγκυμονεί κίνδυνο για την τεχνητή λίμνη , είναι ότι , φερτά υλικά τα οποία με τα χρόνια συσσωρεύθηκαν με φυσικό ή και τεχνητό τρόπο , εντός της λίμνης , έχουν αυξήσει τον πυθμένα της που κεντρικά αυτής , το νερό να μην ξεπερνάει το μισό μέτρο βάθος αλλά και σε αρκετά σημεία της λίμνης να κυμαίνεται από 20 έως 30 εκατοστά του μέτρου.
Λόγω του ότι τα φερτά υλικά είναι σε μορφή αραιής λάσπης , άρα δεν είναι απόλυτα στερεά και με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε σήμερα , με τα φαινόμενα μεγάλων βροχοπτώσεων , ο όγκος του νερού πολλαπλασιάζεται απότομα με αποτέλεσμα τα τοιχώματα της τεχνητής λίμνης δέχονται μεγάλη πίεση με κίνδυνο να υποχωρήσουν ξαφνικά.

Οι πόρτες εκτόνωσης λειτουργούν χειροκίνητα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο άνοιγμά τους και κάποιες από αυτές πριν χρόνια για λόγους διαρροής , τσιμεντώθηκαν ,με απόφαση των τότε αρμοδίων αρχών.

Από την Λίμνη της Αγυιάς , αρδεύονται μέσω του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου , οι γύρω καλλιέργειες με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μειώνεται επικίνδυνα η στάθμη του νερού και να δημιουργούνται σημεία βάλτου στις άκρες της λίμνης.

Με λίγα λόγια, η Λίμνη της Αγυιάς εκπέμπει SOS και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα για τον εκσυγχρονισμό των πορτών εκτόνωσης , εκβάθυνση της λίμνης με απομάκρυνση των φερτών υλικών και επιπλέον στήριξη των τοιχωμάτων αντιστήριξης, περιμετρικά αυτής.

Κύριε Περιφερειάρχη ,

  1. Προτίθεται η Περιφέρεια Κρήτης να στείλει ειδικούς να ελέγξουν όλα τα παραπάνω ;
  2. Προτίθεται η Περιφέρεια Κρήτης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, άμεσα για την προστασία της Λίμνης της Αγυιάς ;
    Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook