Ωστόσο, στους κύκλους της μόδας δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες σε σχέση με το πώς θα μπορούσες να το πετύχεις στην πράξη, ούτε για το ποια κομμάτια συνθέτουν ένα πραγματικό smart casual outfit. Η απάντηση ίσως κρύβεται στα δύο συνθετικά του. Θα γνωρίζεις σίγουρα ότι ο όρος casual αναφέρεται σε ένα πολύ χαλαρό, καθημερινό ντύσιμο, κατάλληλο για ανεπίσημες εμφανίσεις ή για περιστάσεις όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code. Ο όρος smart από την άλλη εμπεριέχει την έννοια του καλόγουστου, μιας πιο σικάτης και προσεγμένης αισθητικής. Το smart casual βρίσκεται, λοιπόν, κάπου στη μέση: στο μεταίχμιο μεταξύ επίσημου και ανεπίσημου. Αποτελεί ακριβώς μια μίξη δύο ετερόκλητων ενδυματολογικών αισθητικών, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.

Αν έχεις ήδη καταφέρει να κατακτήσεις αυτό το ιδιαίτερο στυλ, η απουσία αυστηρών κανόνων σου δίνει την ελευθερία να πειραματιστείς, να το επαναπροσδιορίσεις και να το αναβαθμίσεις με βάση τη δική σου μοναδική αισθητική. Ακολούθησε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχεις.

Βάλε τις βάσεις…

Για να πετύχεις το τέλειο smart casual αρκεί να ξεκινήσεις δημιουργώντας ένα τυπικό casual outfit, όπως θα έκανες συνήθως. Στη συνέχεια, αναβάθμισέ το προσθέτοντας σικ λεπτομέρειες ή αντικαθιστώντας στοιχεία που θα κάνουν το σύνολο να δείξει λίγο πιο κομψό και προσεγμένο. Αν υποθέσουμε ότι επιλέγεις τον κλασικό συνδυασμό ενός T-shirt με τζιν παντελόνι και sneakers, μια αισθητική αναβάθμιση θα ήταν να αντικαταστήσεις ένα από αυτά τα στοιχεία με ένα σικ ισοδύναμο. Σε αυτή την περίπτωση, το T-shirt σου μπορεί να αντικατασταθεί από ένα πουκάμισο. Αντίστοιχα, το look σου μπορεί να ολοκληρωθεί με την προσθήκη ενός overshirt ή ενός πιο επίσημου blazer. Φρόντισε, όμως, για μια αυθεντική smart casual εμφάνιση, να προσθέτεις ή να αντικαθιστάς ένα μόνο item τη φορά. Αν το παρακάνεις πολύ πιθανόν να καταλήξεις με ένα απόλυτα επίσημο outfit, με κίνδυνο να είσαι overdressed για την περίσταση.

…αφού πειραματιστείς!

Πριν ξεκινήσεις να αντικαθιστάς κομμάτια στο casual ντύσιμό σου για να πετύχεις το πολυπόθητο αναβαθμισμένο smart casual αποτέλεσμα, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου ξανά: από τι αποτελείται τελικά ένα casual outfit; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πειραματιστείς για ένα casual ντύσιμο που ξεχωρίζει, από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Έχε στο νου σου ότι οι επιλογές σου σε ανδρικά παντελόνια casual δεν περιορίζονται στα τζιν. Βάλε φαντασία και πειραματίσου με chinos, cargo, υφασμάτινα ή κοτλέ παντελόνια για looks που δεν θα βαριέσαι ποτέ. Αντίστοιχα, εξερεύνησε τις επιλογές σου και στα casual πανωφόρια, δοκιμάζοντας overshirts, blazer ή bomber jackets που θα συνθέσουν ένα casual στυλ το οποίο θα αφήνει χώρο για μια smart ενδυματολογική αναβάθμιση.

Βρες τα… σκούρα

Ένα σκουρόχρωμο outfit δείχνει πάντοτε λίγο πιο επίσημο. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε αυτό το οπτικό τρικ προς όφελός σου και δημιούργησε ένα look με άνετα κομμάτια και στυλάτη όψη. Δεν χρειάζεται, πάντως, να περιοριστείς στο μαύρο. Παίξε με σκούρες αποχρώσεις του γκρι, του καφέ ή του μπλε και τόλμησε να πειραματιστείς με το κομψότατο μπορντό. Η ίδια λογική ισχύει ακόμη κι αν επιλέξεις να φορέσεις τζιν παντελόνι: προτίμησε ένα σκουρόχρωμο τζιν ή ένα μαύρο πεντάτσεπο. Με αυτόν τον απλούστατο τρόπο, θα έχεις ένα αναβαθμισμένο smart casual αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις τα είδη των ρούχων που τόσο αγαπάς για τις χαλαρές εμφανίσεις σου.

Προσοχή στα παπούτσια

Μπορεί να μοιάζει με λεπτομέρεια αλλά δεν είναι. Τα παπούτσια σου μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία ολόκληρου του outfit. Εδώ πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με την επιλογή σου, διότι ένα υπερβολικά επίσημο παπούτσι θα μοιάζει σίγουρα παράταιρο με το υπόλοιπο look. Για να αποφύγεις τις ενδυματικές… παραφωνίες, αναζήτησε μία μέση λύση, με μια προτίμηση στη σφαίρα του casual για ένα ανεπιτήδευτο σύνολο. Τα sneakers είναι μια απόλυτα αποδεκτή επιλογή, κυρίως αν είναι δερμάτινα ή σκουρόχρωμα. Εναλλακτικά μπορείς να καταφύγεις σε κομμάτια όπως τα chelsea boots, μια κομψή επιλογή ειδικά στην σουέντ εκδοχή τους. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε οπωσδήποτε τα ταλαιπωρημένα, πολυκαιρισμένα ή λερωμένα παπούτσια οποιουδήποτε είδους.

Μπορεί οι κανόνες για ένα smart casual ντύσιμο να είναι ρευστοί, αυτό όμως σημαίνει ότι μπορείς να βασιστείς στο δικό σου fashion ένστικτο και για να το αναβαθμίσεις. Το σημαντικό είναι να κρατήσεις την επιδίωξη της άνεσης ως μία από τις προτεραιότητές σου – και άσε το στυλ σου να μιλήσει από μόνο του!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook