Έκκληση για μείωση του παρεμβατισμού του ελληνικού κράτους, εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας απηύθυνε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, o πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ALDE), Guy Verhofstadt, που ηγείται της αντιπροσωπείας των φιλελεύθερων Ευρωβουλευτών που επισκέπτονται τη χώρα μας.


\”Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Ζει με περισσότερα από όσα παράγει και έχει χάσει τη διαρθρωτική της ανταγωνιστικότητα. Η εκάστοτε κυβέρνηση απέφευγε τις δύσκολες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η αντίσταση της τρέχουσας πολιτικής τάξης, που κυριαρχείται από δύο μεγάλα κόμματα με περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα στήνει ΄μπλόκο΄ στη μεταρρύθμιση. 


Είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο με ορίζοντα έως το 2020 που θα ορίζει ποιο είναι το όραμα και ποια συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα 8 χρόνια. Έμφαση θα δίνεται στον περιορισμό της σπατάλης καθώς και στις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την απελευθέρωση των προστατευμένων τομέων της οικονομίας και τη μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα.\” 


\”Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για τη διάσωση της Ελλάδας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες, αλλά η επίσπευση μιας άτακτης χρεοκοπίας με όλες τις συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.\” 


\”Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και να δεσμευτεί ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η τρόικα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της ανάπτυξης, συνδυάζοντας τους σημαντικά αυξημένους πόρους του ταμείου διάσωσης με την διευκόλυνση της πρόσβασης στα δομικά κεφάλαια της Ε.Ε. ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν πιστωθεί για την Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί από τις ατελείωτες φορολογικές αυξήσεις, αλλά από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις. \” 


Ήρθε η ώρα το ελληνικό κράτος να κάνει πίσω 


«Η Ελλάδα διαθέτει μορφωμένο πληθυσμό, επιχειρηματίες και μια σειρά παραγωγικών κλάδων», τόνισε ο κ. Verhofstadt. «Η οικονομία χρειάζεται απλώς να ελευθερωθεί από το ζυγό του κράτους και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ένα ελεύθερο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να περικοπεί δραστικά και να τερματιστούν οι πελατειακές σχέσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία και θέτουν τροχοπέδη στη μεταρρύθμιση.\” 


Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης (μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ο οποίος διοργάνωσε το συνέδριο στην Αθήνα δήλωσε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστούν, έτσι ώστε οι Έλληνες να βρουν τη δύναμη να αλλάξουν την κρατούσα νοοτροπία. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, όχι από περισσότερους φόρους \”.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook