Τον Ιούνιο του 2017 έγινε γνωστό στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Χανίων ότι πλέον δεν θα έχουν δικαίωμα για δωρεάν στάθμευση των αυτοκινήτων τους στο χρονικό διάστημα της εργασίας τους στο αεροδρόμιο και εκτός από λίγες θέσεις, οι σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι στην θερινή περίοδο πρέπει να πληρώνουν για να μπορούν να παρκάρουν.

Στην συνέχεια καθορίστηκε ένα ποσό ύψους 20 ευρώ τον μήνα για κάθε χώρο στάθμευσης του οχήματος του κάθε εργαζόμενου μετά από συνεργασία της Fraport Greece με την ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο στάθμευσης.

Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυτό το χρηματικό ποσό ανέβηκε στα 50 ευρώ, δηλαδή αύξηση 150% (!), γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο οι οποίοι – αν συνυπολογιστεί και το κόστος των καυσίμων –  βλέπουν πλέον να αυξάνονται κατά πολύ τα έξοδα για την μετακίνηση από και προς την εργασία τους, με αποτέλεσμα και την ουσιαστική μείωση των μισθών τους.

Μάλιστα, η αύξηση των τελών στάθμευσης των οχημάτων των εργαζομένων επρόκειτο να γίνει σταδιακά, από το καλοκαίρι του 2022, κάτι που τελικά δεν έγινε, αλλά εφαρμόστηκε απότομα από την πρωτοχρονιά του 2023.

Να σημειωθεί πως το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Χανίων, είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την αύξηση κατά 150% των τελών στάθμευσης θέτοντας παράλληλα και άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους του αεροδρομίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, κάποιες από τις εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, έχουν αποδεχθεί να «επιδοτούν» μερικά το κόστος για την στάθμευση, αλλά όχι όλες.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τελείως απαράδεκτη την τεράστια αύξηση που εφαρμόστηκε, αντί για την «καλή πρακτική» του δικαιώματος της δωρεάν στάθμευσης για εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς για να εργαστούν σε μια επιχείρηση που βρίσκεται μακριά από το κοντινότερο αστικό κέντρο και έχει άπλετους χώρους στάθμευσης.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook