Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, ορίζεται ότι:

1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

   2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.

   3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

   4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.

   5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

   6. Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Πόσο θα φτάσει

Για τα 3 σενάρια αυξήσεων των μισθών μίλησε στο Newsbeast ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας – Οικονομικός σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών. 

«Τα σενάρια για το ποσοστό της αύξησης ποικίλουν. Η πιθανότερη περίπτωση είναι μια αύξηση της τάξης του 5,5%, που θα φέρει το ποσό στα 752 ευρώ, στα προ-μνημονιακά επίπεδα δηλαδή. Αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ επιπλέον στο καθαρό εισόδημα» τόνισε ο σύμβουλος επιχειρήσεων.

Ωστόσο, «δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις της τάξεως του 6,5%, 8% ή 9,5%, δηλαδή στο όριο του πληθωρισμού. Εκεί τα μεικτά ανεβαίνουν στα 781 ευρώ, τα καθαρά στα 665 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Χατζησαλάτας.

Αναλυτικά τα πιθανά σενάρια:

  • 5,5% με διαμόρφωση στα 751 ευρώ μεικτά
  • 7,75% με διαμόρφωση στα 763 ευρώ μεικτά (με βάση την αύξηση στις συντάξεις)
  • 9,5% με διαμόρφωση έως τα 780 ευρώ μεικτά (με βάση τον πληθωρισμό).

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει προς τα πάνω μια σειρά επιδομάτων. Αναλυτικά:

Επιρροή αύξησης στα επιδόματα

  • Επίδομα ανεργίας (55% του ημερομισθίου)
  • Αύξηση στα 461,82 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 5,5%)
  • Αύξηση στα 473 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 8%)
  • Αύξηση στα 479,3 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 9,5%)

Αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν όμως και σε άλλα επιδόματα όπως το «ξεπάγωμα» των 3ετιών

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook