Πρόκειται για ένα φανταστικό ελαιόδεντρο, που περίμενε καρτερικά την αποκάλυψή του κοντά στο ξωκλήσι του Αη Γιάννη στα Μοναστήρια, μέχρι που ο Νίκος Π. Φουκάκης γνωστοποίησε την ύπαρξή του  μετά από υπόδειξη του Μανώλη Π. Χουστουλάκη.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Νίκου, όπως αναφέρεται στο e-mesara.gr το σπουδαίο αυτό δένδρο έχει περίμετρο σε ύψος 80 εκατοστών 11 μέτρα και περίμετρο βάσης 15,50 μέτρα έναντι 10,60 και 12,10 αντίστοιχα του ήδη αναγνωρισμένου ελαιόδεντρου της Αγίας Παρασκευής Πανασού(3.000 χρόνων), άρα είναι αρκετά παλαιότερο!!!

Η ακριβής χρονολόγηση είναι αδύνατη, επειδή αυτή είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και μόνο κατά προσέγγιση μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία με διάφορες μεθόδους, από τις οποίες η πιο γνωστή και προσιτή είναι η μέθοδος των δακτυλίων (Μιχελάκης Ν.2002). Κατά τη μέθοδο αυτή, εάν δεχθούμε ότι κάθε χρόνο ο κορμός αυξάνεται κατά 0,7 mm κατά μέσο όρο, διαιρούμε τη μέγιστη ακτίνα του κορμού δια 0,7.Σύμφωνα δε με σχετική χθεσινή μέτρησή μου, η μέγιστη διάμετρος του κορμού είναι περίπου 5,30 μέτρα, οπότε η μέγιστη ακτίνα είναι 5,30:2=2,65 μέτρα. Άρα η ηλικία του δένδρου κατά προσέγγιση είναι 2,65:0,7= 3.785 χρόνια!!!

Η ηλικία αυτή, όπως αναφέρει το e-mesara.gr, το κατατάσσει στη δεύτερη θέση των γνωστών μνημειακών ελαιοδέντρων της Ευρώπης μετά την ελιά του Καβουσίου Λασιθίου και στην τρίτη παγκοσμίως μετά και από τις 16 αδελφές ελιές του Λιβάνου (The sisters), που θεωρούνται τα αρχαιότερα δένδρα (και όχι απλά ελαιόδενδρα) του κόσμου!!! Συγκεκριμένα, εφόσον χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο μέτρησης, έχουμε την ακόλουθη κατάταξη:

1) Ελιές The sisters Λιβάνου 6.000 χρόνια

2) Ελιά Καβουσίου Λασιθίου 5.000 χρόνια

3) Ελιά Μοναστηρίων ΠΑΝΑΣΟΥ 3.785 χρόνια

4) Ελιά Βουβών Χανίων 3.250 χρόνια

5) Ελιά S’Ozzastru Ιταλίας 3.250 χρόνια

6) Ελιά Αγίας Παρασκευής ΠΑΝΑΣΟΥ 3.000 χρόνια

Από τα προαναφερόμενα γίνεται σαφής η μεγάλη σπουδαιότητα

αυτού του φυσικού μνημείου του χωριού μας και η ανάγκη αξιοποίησής του. Αναμένονται οι ενέργειες του Δήμου μας προς αυτή την κατεύθυνση και στις πολλές σχετικές δράσεις, που απαιτούνται , πιστεύω ότι, θα υπάρξει η πολύτιμη συμπαράσταση των ιδιοκτητών και όλων αυτών, που μπορούν να συμβάλουν.

H ελιά των Βουβών του δήμου Πλατανιά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook