Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ «επανεξελέγη λαμβάνοντας ποσοστό 97,14% στις χθεσινές εκλογές», ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος για πρώτη φορά το 2007 με ποσοστό 89%.

Ο 54χρονος πρώην οδοντίατρος που διετέλεσε υπουργός Υγείας πριν διαδεχθεί τον αποκαλούμενο «ισόβιο πρόεδρο», τον δικτάτορα Σαρπαρμουράτ Νιγιάζοφ μετά το θάνατό του το Δεκέμβριο του 2006, ήταν ένας από τους οκτώ υποψήφιους που διεκδικούσαν την προεδρία.

Σε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν επετράπη συμμετοχή στις εκλογές.

Λόγω της απουσίας πραγματικού πολιτικού ανταγωνισμού, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ) δεν έστειλε αποστολή παρατηρητών στις εκλογές αυτές.

Αν και ο Μπερντιμουχαμέντοφ επισήμως έθεσε τέλος στο μονοκομματικό σύστημα, ο ίδιος είναι πρόεδρος, αρχηγός της κυβέρνησης και ο ηγέτης του μοναδικού πολιτικού κόμματος που επιτρέπεται να δραστηριοποιείται στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος.

\’Οσοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το καθεστώς είναι στην εξορία ή στη φυλακή από την εποχή του Νιγιάζοφ.

Το Τουρκμενιστάν θεωρείται μια από τις χώρες με τα πιο κλειστά καθεστώτα παγκοσμίως. Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας, όπου δεν υπάρχει αντιπολίτευση και περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται στην καρδιά της ερήμου, στις ανατολικές ακτές της Κασπίας, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, τα οποία προσελκύουν τον ενδιαφέρον των χωρών της Δύσης, της Κίνας και της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook