H κ. Χατζηδάκη, που μέσω της επιστολής της (προς τον δήμαρχο την 31η Ιανουαρίου), που δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προασπίζεται ότι τήρησε κατά γράμμα τον νόμο και ότι ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τον ορισμό ορκωτών λογιστών στη ΔΕΥΑΧ, προβαίνει σε πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, που σύμφωνα με την ίδια προέβη σε πλήθος παρατυπιών και μη νόμιμων διαδικασιών!

Σε επικοινωνία του Flashnews.gr με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Χρυσούλα Χατζηδάκη, επιδιώκεται να δοθεί περισσότερο “φως” στα όσα καταγγέλλει η ίδια (μέσω της επιστολής) κατά του δημάρχου Χανίων και τα οποία ουσιαστικά την “εξαναγκάζουν” σε παραίτηση από τη θέση της προέδρου της ΔΕΥΑΧ, ώστε, προφανώς , να εξυπηρετηθούν άλλου είδους συμφέροντα.

“Yπάρχουν νόμοι που μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να πάρει η ΔΕΥΑΧ δύο ορκωτούς λογιστές όπως προβλέπεται. Την απόφαση τη στέλνουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκείνη ορίζει τους ορκωτούς λογιστές. Η Αποκεντρωμένη είναι ο φορέας που μας ελέγχει. Έγινε λοιπόν και τώρα, η ίδια διαδικασία που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηδάκη.

Εκεί όμως αρχίζει η διαδικασία να ξεφεύγει, σύμφωνα με την κ. Χατζηδάκη, από τη “νόμιμη οδό”: “Συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ μας υποδείκνυε και στο παρελθόν, διαδικασία, προφανώς μη νόμιμη, που είχε καταπέσει και δεν είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από τότε εναρμονιζόμαστε όλοι σε συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία που ακολούθησα και εγώ”, τονίζει η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Η “επίμαχη” απόφαση που έφερε και τη σύγκρουση

Φτάνουμε λοιπόν στο “επίμαχο θέμα” όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση από το ΔΣ, για τον ορισμό των ορκωτών λογιστών της ΔΕΥΑΧ.

“Φτάνει το θέμα στο ΔΣ της ΔΕΥΑΧ. Φέρνει το θέμα η διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας και μια επιτροπή που εγκρίνει τους διαγωνισμούς και ελέγχει τη νομιμότητά τους, η οποία αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη. Στο συγκεκριμένο ΔΣ μόνο εγώ ψήφισα θετικά, αυτό που ήταν και τοι νόμιμο και οι υπόλοιποι δέκα του συμβουλίου καταψήφισαν!”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Χρυσούλα Χατζηδάκη.

Όπως μάλιστα αναφέρεται και στην επιστολή της κ. Χατζηδάκη προς τον δήμαρχο, “κατά δήλωση μέλους του ΔΣ ο δήμαρχος επικοινώνησε με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ για να τους υποδείξει να καταψηφίσουν το πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού για τον ορισμό των ορκωτών λογιστών”.

“Συνεπώς είναι εμφανές και ξεκάθαρο ότι έγινε παρέμβαση από τον ίδιο τον δήμαρχο Χανίων και ψήφισε έτσι το σώμα της ΔΕΥΑΧ”, λέει στο Flashnews.gr η κ. Χατζηδάκη.

Τι ακολούθησε της …απόφασης της ΔΕΥΑΧ

Η απόφαση (10 “κατά και 1 “υπέρ”) εστάλη μαζί με όλο τον φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας. “Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας έστειλε πίσω την απόφαση, όπου μας τόνιζε ότι “πρέπει να ξαναπάρουμε μια νέα νόμιμη απόφαση, σύμφωνα με την πιο φτηνή προσφορά των ορκωτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία!”, τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηδάκη.

“Δεν θέλουν να ληφθεί μια νόμιμη απόφαση”!

Οι εξελίξεις προμηνύονταν ραγδαίες και την Τετάρτη (1/2) το μεσημέρι επρόκειτο να γίνει το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ (λίγη ώρα πριν το δημοτικό συμβούλιο Χανίων) για να επιλεχθεί η οικονομικότερη προσφορά σε ό,τι αφορά τον ορισμό των ορκωτών λογιστών. Ένα ΔΣ που δεν έγινε ποτέ, αφού, πριν αυτό ξεκινήσει, ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε από την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ την παραίτησή της. Με όλες τις εξελίξεις που ακολούθησαν και στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου και με την ανακοίνωση διαγραφής της Χρυσούλας Χατζηδάκη από τη δημοτική ομάδα του δημάρχου Χανίων.

“Παρατυπίες από υπαλλήλους και πολιτικά παιχνίδια του δημάρχου Χανίων”

Η επιστολή της Χρυσούλας Χατζηδάκη προς τον δήμαρχο Χανίων αποκάλυψε επίσης ότι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΧ έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία τελούν υπό διερεύνηση.

Όπως σημειώνει στο Flashnews.gr η κ. Χατζηδάκη, “υπήρχε μια καταγγελία για έναν υπάλληλό μας. Κινηθήκαμε για κάποιες παράτυπες ενέργειές του. Κάναμε ό, τι έπρεπε, δημιουργήσαμε μια εξεταστική επιτροπή. Το συμβούλιο επειδή έχει την αρμοδιότητα του πειθαρχικού οργάνου συνεδρίασε αρκετές φορές και πήρε απόφαση για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, όπως αναφέρεται και στην επιστολή προς τον δήμαρχο. Ο φάκελος για τα πειθαρχικά παραπτώματα έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη για περαιτέρω έλεγχο”.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Χατζηδάκη (και είναι κάτι που δήλωσε και στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη) δημιουργείται “εντέχνως” κλίμα στη ΔΕΥΑΧ, με απώτερο στόχο να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

“Αυτοί οι υπάλληλοι εντέχνως δημιουργούν κλίμα και ο δήμαρχος τους ακούει, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια.”. Πάνω σε αυτό το κομμάτι εστιάζεται και η αναφορά της κ. Χατζηδάκη στην επιστολή ότι ο δήμαρχος θα τις επιρρίψει ευθύνες στο επόμενο ΔΣ της ΔΕΥΑΧ για “δημιουργία κακού κλίματος”.

Σε σχέση με τη διαγραφή της από τη δημοτική ομάδα και οι “μπηχτές” σε ανθρώπους που στήριξε

Σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης ήταν και η ανακοίνωση διαγραφής της Χρυσούλας Χατζηδάκη από τη δημοτική ομάδα του δημάρχου Χανίων. Όπως τονίζει η ίδια δεν την εξέπληξε, ενώ δεν αποφεύγει να αφήσει αιχμές σε μέλη της δημοτικής παράταξης Δαμιανάκη και στον ίδιο τον επικεφαλής, που δεν την στήριξαν.

Αναφέρει η Χρυσούλα Χατζηδάκη στο Flashnews.gr

“Δεν εξεπλάγην καθόλου από τη διαγραφή μου από τη δημοτική ομάδα του δημάρχου, από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ήταν δεδομένη και αναμενόμενη για μένα, καθώς τον έχω γνωρίσει τα τελευταία τρία χρόνια. Με διέγραψε γιατί ήθελε να με φιμώσει! Η επιστολή που του έστειλα στις 31 Ιανουαρίου είχε αποτέλεσμα τη διαγραφή μου, με “δημοκρατικές διαδικασίες”.

Έχω πορευτεί 25 χρόνια χωρίς να έχω γαντζωθεί σε καμία καρέκλα. Είμαι γαντζωμένη μόνο από την ευθύνη που νιώθω από την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι δημότες μας, τηρώντας κάθε φορά, το καθήκον μου, από όποια θέση και αν υπηρετώ. Είμαι γαντζωμένη στον αξιακό μου κώδικα, σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και έτσι πράττω αδιάλειπτα, τα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση”.

Δε διστάζω να δώσω μάχη και να συγκρουστώ για τις αξίες και τις αρχές μου. Ξέρω ότι δεν είμαι αρεστή, αλλά δε λογαριάζω το πολιτικό κόστος. Νιώθω όμως απογοήτευση για ανθρώπους που στήριξα, νέους και “νέους”, παλιούς και “παλιούς” και εκείνοι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τους ευχαριστώ θερμά. Συνεχίζω να δηλώνω “παρών” στα θέματα της αυτοδιοίκησης.

Όπως τονίζει κλείνοντας η κ. Χατζηδάκη, “θα κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου σταδιακά, θεσμικά, νόμιμα, να παραδώσω την προεδρία και να συνεχίσω να ασκώ τον ρόλο μου στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου, ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος”.

Οι εξελίξεις αναμένονται στο πλαίσιο του επόμενου δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook