Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι προφανής για τη χώρα μας. Εξετάζοντας όμως προσεκτικά, αφενός τις δυνατότητες που δίνει το 5G αλλά και το πώς έχει αρχίσει να μετατρέπεται η κτηνοτροφία – και η γεωργία, εν γένει – σε ολόκληρο τον πλανήτη, μπορούμε να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε, για να προχωρήσουμε με ελπίδα στο αύριο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και ζητούμενο τη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία και την κυκλική οικονομία, η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε τομέα.

Τα πλεονεκτήματα του 5G στη σύγχρονη κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς, ενώ εκτιμάται ότι από την πρωτογενή παραγωγή εξαρτώνται περί τις 15.000 επιχειρήσεις.

Με την εφαρμογή του 5G στην κτηνοτροφία στη χώρα μας επιτυγχάνεται διπλός, σαφής στόχος: Να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας αφενός και αφετέρου να βελτιωθούν η αποδοτικότητα και η ποιότητα ζωής των ζώων. Το δίκτυο 5G επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να παρακολουθεί τα ζώα σε πραγματικό χρόνο, μέσα από αισθητήρες και κάμερες, που καταγράφουν ζωτικής σημασίας δεδομένα για τη βελτίωση της παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ζήτημα που προκύπτει – από την αδιάκοπη παροχή τροφής και νερού μέχρι και ασθένεια – θα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, στοχευμένα και άρα, άκρως αποτελεσματικά.

Επιπλέον, μια σειρά από λειτουργίες της κτηνοτροφικής μονάδας, μπορεί, μέσω του 5G να αυτοματοποιηθεί έως και πλήρως, με μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα:

Ενδεικτικά, από την εφαρμογή αυτοματοποίησης στα συστήματα ταΐσματος και νερού, το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της μονάδας. Το 5G εξελίσσει και τις υδατοκαλλιέργειες, επιτρέποντας στους παραγωγούς να παρακολουθούν όλα τα δεδομένα και να εντοπίζουν τυχόν ασθένειες ή μολύνσεις ανά πάσα στιγμή.

Εξάλλου, το 5G δίνει επίσης τη δυνατότητα για εκπαιδευτικά προγράμματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε νέους κτηνοτρόφους ή κτηνοτρόφους που θέλουν να εκπαιδευτούν σε νέες, σύγχρονες δεξιότητες, προωθώντας την εισαγωγή νέων, αποτελεσματικότερων μεθόδων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το 5G με τις αμέτρητες εφαρμογές του, συμβάλλει στη μείωση της αρνητικής επίδρασης της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον – έναν από τους πρωτεύοντες πυλώνες στην προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Πώς εφαρμόζεται το 5G στην κτηνοτροφία σε διεθνές επίπεδο

Ήδη σε διάφορες περιοχές του κόσμου, το 5G έχει ήδη εφαρμοστεί στην κτηνοτροφία και τα αποτελέσματα ήδη καταγράφονται, με θετικό πρόσημο. Στο κρατικό Κέντρο Καινοτομίας Agricultural Engineering Precision στο Shepton Mallet της Μεγάλης Βρετανίας, οι 60 αγελάδες μίας από τις φάρμες που βρίσκονται εκεί, φέρουν ήδη περιλαίμια και ετικέτες 5G και τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτά αξιοποιούνται για τη βελτίωση παραμέτρων όπως το διατροφικό μοτίβο ή η γονιμότητα.

Χρησιμοποιώντας το 5G, μάλιστα, τα δεδομένα συλλέγονται απευθείας και αποθηκεύονται στο cloud όπου μπορούν να συνδυαστούν με άλλα σχετικά δεδομένα και να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από το προσωπικό της φάρμας.

Αντίστοιχα, στη Νορβηγία, η νορβηγική εταιρεία εκτροφής σολομού Cermaq ξεκίνησε το πρώτο στο είδος του έργο iFarm με 5G, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ψαριών. Στην Κίνα, η πλατφόρμα “ChangYu 1#”, με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G, μπορεί να διεξάγει επιστημονική και αυτόματη υδατοκαλλιέργεια στη βαθιά θάλασσα. Είναι εξοπλισμένη με σύστημα παρακολούθησης των μετεωρολογικών ενδείξεων, της θερμοκρασίας του νερού και δεκάδες άλλων στοιχείων, σε πραγματικό χρόνο.

Οι υψηλές επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ συμβάλουν στην επίτευξη της Gigabit Society 2025, δηλ ταχυτήτων 1gbit ενώ τα τα σύγχρονα ευρυζωνικά δίκτυα σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Το μέλλον ανήκει στο IoT, το Smart Farming είναι μια διεθνής πραγματικότητα που εξαπλώνεται διαρκώς ολοένα και πιο συχνά και το 5G είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Όσο και αν, ενδεχομένως, ακούγεται «περίεργο», η κτηνοτροφία και το 5G όχι μόνο συνδυάζονται, αλλά και οδηγούν τις εξελίξεις στο βιώσιμο μέλλον.

cnn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook