Απαλλάχθηκαν από τις σοβαρότατες κατηγορίες της απάτης και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετώπιζαν, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, που εξέδωσε και το σχετικό απαλλακτικό βούλευμα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Νικολάου και ο πρώην αντιπρύτανης Μιχάλης Δαμανάκης, για το ζήτημα των καταλογισμών του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης.

Επρόκειτο για μια υπόθεση που ταλάνισε και εξακολουθεί να ταλανίζει, τόσο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αφού πανεπιστημιακοί καθηγητές, σύρθηκαν στα δικαστήρια, σπιλώθηκαν και κατηγορήθηκαν για απάτη και… συνομωσία σε βάρος του δημοσίου, ενώ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή αλλά ακόμη και ποινές πολύχρονης κάθειρξης.

Το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ανοίγει στην ουσία το δρόμο, για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο μείζον ζήτημα των καταλογισμών, που προβλημάτισε επί σειρά ετών το ίδρυμα, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ σε βάρος των οποίων είχαν κινηθεί τα πορίσματα του τότε οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης, Μανόλη Χριστουδουλάκη.

Μαζί με το Χρήστο Νικολάου και το Μιχάλη Δαμανάκη δικαιώθηκε μετά θάνατον και ο Άγγελος Κρανίδης, όπως επίσης η συγκατηγορούμενη Μαρία Κανελλοπούλου, προϊσταμένη της Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, η οποία είχε κατηγορηθεί για συγκάλυψη της όλης υπόθεσης και συνωμοσία με τους τρεις συγκατηγορουμένους της πανεπιστημιακούς για δικό της όφελος.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ελήφθη στις 20 Ιανουαρίου 2011 και επιδόθηκε πριν από τρεις ημέρες στους ενδιαφερόμενους. Στην ουσία το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε την απαλλακτική εισήγηση της αντιεισαγγελέα Εφετών Ευσταθίας Καπαγιάννη. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης αποφάσισε: α) να μη γίνει κατηγορία σε βάρος των Χρήστου Νικολάου και Μιχαήλ Δαμανάκη για απάτη σε βάρος ΝΠΔΔ, με επιτευχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίπτωση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του αντικειμένου της πράξης, που φέρονται ότι τελέστηκαν από αυτούς στο Ρέθυμνο, στις 21-4-2000 και κατά τα έτη 1997, 1998, 1999 αντίστοιχα, β) Παύει οριστικά την ποινική δίωξη κατά της Μαρίας Κανελλοπούλου για διευκόλυνση καταχραστών ΝΠΔΔ υποκειμένων σε επιθεώρηση, με εκ προθέσεως παράλειψη περί τον έλεγχό τους, πράξη που φέρεται ότι τέλεσε αυτή στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον 4/2002 έως τον 1/2004 και γ) θεωρεί ως μη γενόμενη τη σε βάρος του Άγγελου Κρανίδη ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος ΝΠΔΔ με επιτευχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίπτωση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του αντικειμένου της πράξης».

Υπενθυμίζεται ότι τα πορίσματα των καταλογισμών, αφορούσαν σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις, της ανέγερσης των φοιτητικών κατοικιών, του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» και της σύναψης δανείου από την Τράπεζα Κύπρου.

Για τις φοιτητικές κατοικίες, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Νικολάου, κατηγορήθηκε στα πορίσματα του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης «για παραπλάνηση των μελών της Συγκλήτου, ώστε να λάβουν απόφαση για τη διάλυση της εργολαβικής σύμβασης του έργου των φοιτητικών κατοικιών του Ρεθύμνου, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο Κρήτης να υποστεί περιουσιακή βλάβη μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ».

Αντίστοιχα, ο κ. Μιχάλης Δαμανάκης, ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών», κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε από τον ΕΛΚΕ ποσό 293.470 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και διατροφή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα χωρίς να προσκομίζει δικαιολογητικά. Στον εκλιπόντα Άγγελο Κρανίδη, είχε διατυπωθεί στα πορίσματα Χριστοδουλάκη, η κατηγορία ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ιδρύματος, συμφώνησε σε σύναψη δανείου για την πληρωμή μελετών και τευχών δημοπράτηση έργων του Πανεπιστημίου χωρίς να διατίθενται τα αντίστοιχα έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικό υπόλοιπο στον ΕΛΚΕ.

Τέλος η κ. Κανελλοπούλου είχε κατηγορηθεί ότι ως προϊστάμενη της Οικονομικής Επιθεώρησης στην Αθήνα, παρέλειψε να δώσει εντολή διαχειριστικού ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρά τα ευρήματα του τότε οικονομικού επιθεωρητή Μανόλη Χριστοδουλάκη για οικονομικές ατασθαλίες.

Μετά και από την εξέλιξη αυτή, τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Χρήστος Νικολάου και Μιχάλης Δαμανάκης, όσο και η πανεπιστημιακή κοινότητα αισθάνονται δικαιωμένοι, αφού στην ουσία κατηγορήθηκαν για την υλοποίηση αποφάσεων που ελήφθησαν μέσα από τα συλλογικά ανώτατα όργανα του ιδρύματος, όπως είναι η Σύγκλητος.

 

 

 

 

 

 

 

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Παιδείας

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να προλογίσει το νέο βιβλίο των πανεπιστημιακών καθηγητών Νίκου Παπαδάκη και Μάνου Σπυριδάκη με τίτλο «Αγορά Εργασίας, Κατάρτιση, Διά Βίου Μάθηση και Απασχόληση». Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου, το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» και τις εκδόσεις Ι.Σιδέρη, και θα γίνει στις 14:00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, στην Ανδρόγεω.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θόδωρος Παπαθεοδώρου, και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Παπακωσταντής, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, και Γενικός Διευθυντής της «Νέας Τηλεόρασης». Η έκδοση που θα παρουσιαστεί αφορά σε μια συλλογική μελέτη, που αναζητά τους όρους ανασυγκρότησης της σχέσης απασχόλησης και κατάρτισης, ειδικά την τελευταία δεκαετία, με έμφαση στην ελληνική περίπτωση. Συνολικά 23 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δομές των Κοινωνικών Εταίρων και από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με 16 εμπειρικά και θεωρητικά θεμελιωμένες μελέτες συμβάλλουν σε ένα εγχείρημα αναδιάταξης ερωτημάτων και διερεύνησης επισκέψιμων όψεων μιας απολύτως πολυσύνθετης σχέσης, δίνοντας στο όλο αυτό εγχείρημα τον απαραίτητο πληροφοριακό και ερμηνευτικό πλουραλισμό. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook