Αναπτερώνουν οι ελπίδες για ζωντανούς στα χαλάσματα της Αντιόχειας μετά τον φονικό σεισμό, καθώς έγινε γνωστό ότι μια 24χρονη που είναι εγκλωβισμένη ειδοποίησε τις αρχές, ενώ οι διασώστες έχουν εντοπίσει κι άλλα άτομα που είναι ζωντανά.

Σύμφωνα με το OPEN η κοπέλα που είναι αθλήτρια, είχε καταφέρει να ειδοποιήσει την Πολιτική Προστασία για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται αλλά και πως κοντά σε εκείνη υπάρχουν και άλλοι ζωντανοί.

Μάλιστα, φέρεται ότι πέρα από την 24χρονη, εγκλωβισμένες είναι δύο ακόμα κοπέλες αλλά και ένα αγοράκι τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πατέρας του αγοριού φέρεται να το πήρε τηλέφωνο με το παιδί να απαντά στην κλήση, χωρίς όμως να ακούει τη φωνή του. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η θερμική κάμερα έχει εντοπίσει ίχνη ζωής κάτω από τα συντρίμμια, γι’ αυτό και ακούστηκαν χειροκροτήματα.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική ΕΜΑΚ που έχει μεταβεί στην Τουρκία, μαζί με 4 συνεργεία από το εξωτερικό επιχειρούν στην Αντιόχεια, καθώς ακούστηκαν φωνές μέσα στα συντρίμμια έπειτα από 132 ώρες από την στιγμή που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, οι φωνές ακούγονται από ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην περιοχή, ενώ φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί αρκετά άτομα. Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από Βραζιλία και δύο από την Τουρκία. Ακόμη, με βάση πληροφορίες, οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά.

«Τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000»

Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να συλλαμβάνουν εργολάβους που κατηγορούνται για κακοτεχνίες στα κτίρια που έπεσαν, ενώ οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς είναι αρκετά δυσοίωνες.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν τους 50.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές. «Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook