Να περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε από την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου και τη διαγραφή 21 βουλευτών  προσπαθεί τώρα η ηγεσία της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιτάχυνε  την προσχώρηση στο κόμμα των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη -που διαγράφηκαν από το ΛΑΟΣ, επειδή ψήφισαν το Μνημόνιο-, τονίζοντας έτσι τον δεξιό χαρακτήρα του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτσι να διαγράφει δικούς του αντιμνημονιακούς βουλευτές και να παίρνει άλλους, που υποστηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου.

Τα δύο στελέχη που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ είναι γνωστά για τις ακραίες τους θέσεις στα εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό και απευθύνονται σε ένα δεξιό κοινό, που είναι δυσαρεστημένο από την στροφή του κ. Σαμαρά υπέρ του Μνημονίου.

Το αν θα καταφέρει να κρατήσει αυτήν την κατηγορία των ψηφοφόρων ο κ. Σαμαράς με τις τονωτικές ενέσεις των δύο πρόσφατων μετεγγραφών είναι πάντως αμφίβολο. Θα εξαρτηθεί και από τους 21 που διαγράφηκαν, όπως και από τους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Γιάννη Μανώλη, που βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Θεωρείται θέμα χρόνου να ανακοινώσουν δική τους πολιτική κίνηση και να κατέβουν στις εκλογές, για να εκφράσουν τους ψηφοφόρους που αντιδρούν στην πολιτική των μνημονίων. Από την πλευρά της ΝΔ γίνονται επίσης κινήσεις για να προσεγγίσει κάποιους από αυτούς και να επιστρέψουν πριν τις εκλογές, εφόσον κάνουν δημόσια “δήλωση μετανοίας και υποταγής στον αρχηγό”.

Οι μαζικές διαγραφές ακύρωσαν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να εμφανίσει τη ΝΔ ως το μόνο σταθερό  και συμπαγές κόμμα σε ένα πολιτικό σκηνικό που καταρρέει λόγω της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της απαξίωσης του ΛΑΟΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, δέχεται εισγήσεις να απευθύνει γενικό προσκλητήριο προς όλες τις προσωπικότητες και τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς να επιστρέψουν στη ΝΔ και να εμφανιστεί έτσι σαν εθνικός ηγέτης που προτάσσει τη σωτηρία της χώρας.

Το θέμα κολλάει στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ορισμένοι πάντως  θυμίζουν ότι η κυρία Μπακογιάννη και οι βουλευτές που την ακολούθησαν, διαγράφηκαν γιατί είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο, όπως είχαν κάνει και οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, που έχουν παρόμοιες νεοφιλελεύθερες απόψεις στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί το δυνατόν συντομότερο εκλογές -αμέσως μετά την ψήφιση του PSI και της δανειακής σύμβασης- προκειμένου να μην γίνουν αισθητές από την κοινωνία οι συνέπειες του δεύτερου Μνημονίου και προειδοποιεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει ακυβερνησία, ενώ αντίθετα οι κάλπες θα εκτονώσουν τη λαϊκή οργή και θα διασφαλίσουν την πολιτική ομαλότητα πριν και μετά τις εκλογές.

Πάντως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η αυτοδυναμία έχει οριστικά χαθεί για τη ΝΔ, η οποία σκέπτεται από τώρα με ποιές μνημονιακές δυναμείς θα συγκυβερνήσει την επομένη των εκλογών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook