Σε δραστικές περικοπές μισθών σε ξενοδοχοϋπαλλήλους όλων των βαθμίδων έχουν προχωρήσει οι ξενοδόχοι στην Κρήτη εκμεταλλευόμενοι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Εργαζομένων την κρίση που υπάρχει αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία πέρυσι είχαν πληρότητες 100%. Από τις περικοπές δεν έχουν γλιτώσει οι διευθυντές.

Ο Γιώργος Αρετίνης, πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι ξενοδόχοι έχουν αυξημένα έσοδα, αλλά εκμεταλλευόμενοι το όλο κλίμα που υπάρχει προσπαθούν να κάνουν συμφωνίες με μισθούς Ουγγαρίας.

Σε πολλές μονάδες καλούν έναν ένα τον εργαζόμενο και του λένε: “Αυτές τις περικοπές θα κάνουμε, δέχεσαι;”.

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αντιδρούν γιατί φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρετίνη οι μειώσεις στους μισθούς είναι από 12%-22%. Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο ίδιος ενώ πέρυσι μια καμαριέρα εισέπραττε 1250 ευρώ το μήνα, φέτος ο μισθός της μειώθηκε στα 750-850 ευρώ.

Οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 15%.

Ανησυχία ΣΕΤΕ για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας

Την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει άμεσα με νέα καταστροφή, ανάλογη της Μικρασιατικής, που μπορεί να προκύψει από τη λανθασμένη θεώρηση ότι την τελευταία στιγμή οι ξένες δυνάμεις θα παρέμβουν να μας σώσουν. Τότε χάθηκε η Μεγάλη Ελλάδα, σήμερα κινδυνεύει να χαθεί η ευρωπαϊκή Ελλάδα και όλα αυτά ενώ η ελληνική κοινή γνώμη, σε συντριπτικά ποσοστά, τάσσεται υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Ο ελληνικός λαός, όπως τονίζει ο ΣΕΤΕ, πρέπει να αντιληφθεί τον θανάσιμο αυτόν κίνδυνο, να ενωθεί, να διαχειριστεί τον θυμό, να υπερβεί την αδράνεια, την έλλειψη λογικής, να δράσει ψύχραιμα. Να μην πέσει στην παγίδα των ξένων κέντρων και συμφερόντων που καθημερινά προκαλούν ολοένα και περισσότερο, για να μας οδηγήσουν στο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. «Αυτή την ύστατη στιγμή πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί ακροβατισμοί, τα κομματικά συμφέροντα και οι προσωπικές πολιτικές «ατζέντες».

«Να σταματήσουν οι απαράδεκτες έκνομες συμπεριφορές που καμία αγανάκτηση δεν δικαιολογεί. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εργαζομένων και εργοδοτών να αρθούν επιτέλους στο ύψος των ευθυνών τους. Οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες να βοηθήσουν την ανάπτυξη να ξεκινήσει τώρα», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

εφημερίδα «Πατρίς»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook