Όταν νιώθετε το δέρμα σας ξηρό και ταλαιπωρημένο δεν έχει καμία σημασία αν απλώνετε σε αυτό λοσιόν σώματος ή κρέμα σώματος. Και τα δύο προϊόντα θα ενυδατώσουν το δέρμα σας και θα το κάνουν να αισθάνεται πιο απαλό και λείο. Αν είναι έτσι, τότε γιατί έχουν διαφορετικό όνομα; Σύμφωνα με τους δερματολόγους, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο βασικών προϊόντων περιποίησης σώματος.

Τι είναι η λοσιόν σώματος;

Σκεφτείτε τη λοσιόν σώματος ως μια καθημερινή ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα. «Χρησιμοποιείται για να παρέχει ενυδάτωση, να μαλακώνει το δέρμα και να το κάνει να αισθάνεται πιο λείο», λέει στο Bustle ο Dr. Brendan Camp, δερματολόγος στο MDCS Dermatology.

Η λοσιόν περιέχει συνήθως υγραντικές ουσίες όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ, μαλακτικά που καταπραΰνουν το δέρμα και αποφρακτικά συστατικά που απορροφώνται από το δέρμα σας. Πολλές περιέχουν, επίσης, καταπραϋντικά και ενισχυτικά του δερματικού φραγμού συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, προσθέτει ο Dr. Arash Akhavan, δερματολόγος και ιδιοκτήτης του The Dermatology and Laser Group.

«Οι υγραντικές ουσίες περιλαμβάνονται στις λοσιόν επειδή βοηθούν στην παροχή υγρασίας, ενώ τα μαλακτικά κάνουν το δέρμα σας να αισθάνεται λείο και γεμίζουν τις ρωγμές και τις σχισμές για να μειώσουν την τραχιά υφή», λέει ο Camp στο Bustle. «Τα αποφρακτικά συστατικά είναι αυτά που παγιδεύουν το νερό στο δέρμα περιορίζοντας την ποσότητα του νερού που μπορεί να εξατμιστεί από την επιφάνεια του δέρματος».

Γενικά, οι λοσιόν σώματος περιέχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό στη φόρμουλα από τις πιο λιπαρές κρέμες σώματος, έτσι ώστε να είναι πιο ελαφριές και να έχουν μια λεία υφή που απορροφάται σχετικά γρήγορα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λοσιόν σώματος όποτε θέλετε να επαναφέρετε το ξηρό δέρμα σας, να ανακουφίσετε τον κνησμό και τη φαγούρα ή να προστατέψετε και να αναζωογονήσετε τον δερματικό φραγμό σας, ειδικά μετά το ντους.

Τι είναι η κρέμα σώματος;

Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ξηρό, τότε είναι η στιγμή που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα σώματος. Ακριβώς όπως και οι λοσιόν, οι κρέμες σώματος λειτουργούν για να καταπραΰνουν το δέρμα και να κλειδώνουν την υγρασία, αλλά προσφέρουν λίγο επιπλέον ενυδατικό TLC χάρη στην παχύτερη σύστασή τους. «Οι κρέμες σώματος περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ελαίων, γεγονός που τις βοηθά να σφραγίζουν το νερό στο δέρμα πιο αποτελεσματικά», λέει ο Camp.

Μερικά βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν ενυδατικά κεραμίδια, λιπίδια με βάση το λίπος, βούτυρο καριτέ και έλαια με βάση τα φυτά, λέει ο Akhavan.

Σύμφωνα με την Dr. Elaine F. Kung, δερματολόγο και ιδρύτρια του Future Bright Dermatology, οι κρέμες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται λίγο λιπαρές, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε κάτι όπως η βαζελίνη στη φόρμουλα. Αυτό το συστατικό χρησιμεύει ως ημι-αποκλειστικός παράγοντας που βοηθά στην προστασία και τη στεγανοποίηση της υγρασίας.

Λοσιόν σώματος Vs. Κρέμα σώματος

Η κύρια διαφορά, λοιπόν, μεταξύ της κρέμας και της λοσιόν σώματος έγκειται τη σύστασή τους. «Οι κρέμες σώματος είναι πιο παχύρευστες από τις λοσιόν, επειδή περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαίων», λέει ο Camp. «Συνήθως, επίσης, συσκευάζονται σε βαζάκια επειδή η σύστασή τους είναι πιο παχύρρευστη, ενώ οι λοσιόν συχνά διατίθενται σε μπουκάλι με αντλία».

Ο Akhavan προσθέτει ότι οι λοσιόν τείνουν να απορροφώνται πιο γρήγορα, ενώ οι κρέμες είναι πιο βαριές και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις απλώσετε στο σώμα σας. Εξαιτίας αυτού, συνιστά σε όσους έχουν εξαιρετικά ξηρό δέρμα να επιλέξουν μια κρέμα σώματος, καθώς το πάχος της θα βοηθήσει να κλειδώσει περισσότερη υγρασία. «Οι λοσιόν σώματος είναι καλύτερες για το λιπαρό δέρμα λόγω της ελαφριάς τους σύστασης», σημειώνει.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook