Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών στην φυλακή Αποδάκα, έξω από τη βιομηχανική πόλη Μοντερέι χθες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τα θύματα ξυλοκοπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν και λιθοβολήθηκαν όταν ξέσπασε η σύγκρουση νωρίς χθες, είπε ο Χόρχε Δομένε, εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στη Νουέβο Λεόν για ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη φυλακή στο Μοντερέι, περίπου 225 χλμ. από τα σύνορα με το Τέξας των ΗΠΑ, κρατούνται μέλη του καρτέλ του Κόλπου και του καρτέλ Zetas. Δεν είναι σαφές εάν η σύγκρουση έγινε ανάμεσα σε μέλη αυτών των δύο συμμοριών, διευκρίνισε ο Δομένε.

«Ελπίζουμε ότι μόλις οι σοροί αναγνωριστούν, θα είμαστε σε θέση να πούμε ποιος ευθύνεται για την επίθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η κατάσταση στη φυλακή τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των αρχών περίπου στις 06:00 τοπική ώρα [14:00 ώρα Ελλάδας] και άρχισε έρευνα λίγο αργότερα, είπε ο Δομένε.

Στη Λατινική Αμερική, οι φυλακές συχνά μαστίζονται από την ύπαρξη υπεράριθμων κρατουμένων, φαινόμενα διαφθοράς, μαζικές αποδράσεις κ.λπ. Η πυρκαγιά σε μια φυλακή στην Ονδούρα την περασμένη εβδομάδα είχε αποτέλεσμα πάνω από 350 κρατούμενοι να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων δεκάδες δεν είχαν καν δικαστεί.

Στο Μεξικό, όπου οι κρατούμενοι που κατηγορούνται για ομοσπονδιακά αδικήματα που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών κρατούνται σχεδόν πάντα στους ίδιους χώρους με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, τα ξεσπάσματα βίας είναι συχνά. Σε μια άλλη σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών τον Ιανουάριο σε φυλακή στο βόρειο Μεξικό, είχαν σκοτωθεί 31 έγκλειστοι και 13 είχαν τραυματιστεί.

Κατά τους υπολογισμούς μεξικανικών ΜΜΕ πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, αφότου ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυσε τον λεγόμενο πόλεμο των ναρκωτικών με τη συμμετοχή του στρατού.

Στη φυλακή Αποδάκα, η οποία έχει ονομαστική χωρητικότητα 1.500 κρατουμένων, βρίσκονταν έγκλειστοι περίπου 3.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook