Η συμφωνία στο Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργεί μία «θετική δυναμική» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Γιάννης Κουκιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr.

Ο κ. Κουκιάδης επισήμανε ότι από τον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για σημαντικά σχέδια που περιλαμβάνονται στο εφετινό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με στόχο έως το τέλος του έτους τα έσοδα να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Για την περίπτωση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ο κ. Κουκιάδης ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευρωπαϊκές αντιρρήσεις για την κοινή πώληση τους, είπε ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα προσφέρονται όλες οι δυνατές οι επιλογές στους επενδυτές, ώστε ανάλογα με τις προτάσεις να ληφθούν και οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ωστόσο ότι διατηρεί ακόμα ορισμένες επιφυλάξεις και επισήμανε ότι εφόσον «δεν έχουμε πισωγυρίσματα» από τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το νέο πακέτο βοήθειας, τότε το πρόγραμμα αξιοποίησης μπορεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Σημαντικό είναι να υπάρξει και ένα αναπτυξιακό πακέτο πρόσθεσε, ώστε η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μία νέα τροχιά.

Ο κ. Κουκιάδης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αναπτυξιακό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ αποτελεί αυτή την περίοδο μία από τις ελάχιστες, αν όχι τη μοναδική, πηγές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Πέρα από τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τις -μακροχρόνιες- παραχωρήσεις ακινήτων και υποδομών, καθώς και την πώληση μετοχών, σημασία έχει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και να υπάρξουν μεγαλύτερη οφέλη για την οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Όπως είπε, το Ταμείο είχε -και έχει- να αντιμετωπίσει πολλά νομικά και τεχνικά ζητήματα αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, και τους προηγούμενους μήνες τα στελέχη του Ταμείου έχουν κάνει σημαντική δουλειά σε αυτό το μέτωπο.

Εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και την πολύπλοκη νομοθεσία και εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, στο Ελληνικό υπάρχουν περίπου 30 αγωγές, καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν.

Για τις περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και του ΟΔΙΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «σπάσουν» σε δύο κομμάτια (στο ένα θα πάνε τα χρέη και στο άλλο το «υγιές» κομμάτι).

Για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Κουκιάδης ανέφερε ότι το θέμα έχει «παγώσει» λόγω της Hochtief, από την οποία θα εξαρτηθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουκιάδης υπογράμμισε ότι «μιλάμε για αξιοποίηση και όχι πώληση», κάτι που όπως μας είπε αντιλήφθηκε και η τρόικα, γι\’ αυτό άλλωστε ο στόχος για τα έσοδα ώς το 2015 «προσγειώθηκε» στον ρεαλιστικό στόχο των 19 δισ. ευρώ, έναντι των 50 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά και που παραμένει και σήμερα όχι όμως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα («μεσοπρόθεσμα» όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο 2).

Η τρόικα, είπε ο κ. Κουκιάδης, κατάλαβε ότι τους προηγούμενους μήνες, με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπήρχει για την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς όχι μόνο τα έσοδα θα ήταν μικρότερα, αλλά και δεν θα υπήρξε το επιδιωκώμενο πολλαπλασιαστικό όφελος, δηλαδή να γίνουν νέες επενδύσεις στην οικονομία.

Έσοδα 19 δισ. ευρώ έως το 2015

Ο στόχος για τα έσοδα από το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχει αναθεωρηθεί στα 19 δισ. ευρώ έως το 2015.

Για εφέτος, ο «πήχυς» είναι στα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ για το 2013 είναι λίγο υψηλότερα στα 3 δισ. ευρώ.

Από τα 19 δισ. ευρώ, το 50% εκτιμάται ότι θα προέλθει από την αξιοποίηση των ακινήτων, το 30% από τις παραχωρήσεις υποδομών και το υπόλοιπο 20% από τις πωλήσεις μετοχών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το «σημείο καμπής» για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι η ψηφοφορία που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου (στις 27 του μηνός) από τη γερμανική βουλή για το νέο πακέτο βοήθειας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η γερμανική βουλή θα εγκρίνει το πακέτο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Ερωτηθείς για το αν η γερμανική βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk: «Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Εφόσον εν τω μεταξύ, δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα σε ό,τι αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα το πακέτο για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, το κτίριο που στέγαζε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (τώρα στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall), η έκταση στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, καθώς και τα Κρατικά Λαχεία.

Για τα Κρατικά Λαχεία υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν περάσει και οι τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκχώρηση της 10ετους άδειας εκμετάλλευσης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ΕΛΠΕ (έχει μεταβιβασθεί στο Ταμείο το 29%), η πώληση θα προχωρήσει μετά την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν ποσοστό 35% στην επιχείρηση αερίου.

Για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με τον όμιλο Λάτση, έτερο βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, στο οποίο ο όμιλος θα παρατείται του δικαιώματος πρώτης άρνησης, ώστε να προχωρήσει η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο όμιλος Λάτση πιθανώς θα συμφωνήσει στην πώληση αυτού του πσοοστού.

Η λογιστική αξία του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, που αντιστοιχούν στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ, ανέρχεται σε 503 εκατ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 η συμμετοχή αυτή απέδωσε σε έσοδα 45 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ.

Ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αναμένεται δύο μήνες περίπου μετά την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

(in.gr/Γιώργος Κωστούλας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook