«Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση μεταξύ των στόχων του προγράμματος για μείωση του χρέους από τη μία πλευρά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας από την άλλη καθώς η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερη σχέση χρέους επί ΑΕΠ», σημειώνει στην «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεσή της η τρόικα, η οποία είχε προετοιμαστεί για τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών και προκάλσε πραγμνατικό θρίλερ χθες το βράσδυ στη συνεδρίαση του EuropgroupΗ 9σέλιδη έκθεση επί της βιωσιμότητας του χρέους συμπεραίνει ότι ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, τα μέτρα λιτότητας που έχει εφαρμόσει η Αθήνα κρύβουν μια τόσο βαθιά ύφεση που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγάλει το κεφάλι από το βυθό του χρέους.

Οπως σημείωναν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας οι Financial Times, το περιεχόμενο της έκθεσης αποκαλύπτει και τους λόγους της λυσσαλέας αντίδρασης Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας που εξέφρασαν ακραία απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης από τη στιγμή που η έκθεση περιήλθε σε γνώση τους.

Σύμφωνα με την έκθεση η τρόικα εκτιμούσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2020 θα βρεθεί στο 129% και όχι στο 120%.

Επισημαίνει ότι εάν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρέους επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% μέσα στην οκταετία.

  • Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.
  • Αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.
  • Αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, τότε το χρέος θα φτάσει το 143%.
  • Αν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης (λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.

«Η ανυπαρξία διαρθρωτικών αλλαγών εκτροχίασε το πρόγραμμα»

Στην έκθεσή της η τρόικα αναφέρει:
«Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση μεταξύ των στόχων του προγράμματος για μείωση του χρέους από τη μία πλευρά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας από την άλλη, στο γεγονός ότι η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερη σχέση χρέους επί ΑΕΠ, βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σενάριο λέει ότι η εσωτερική υποτίμηση θα συνοδευτεί από βαθύτερη ύφεση (εξαιτίας καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημοσιονομική πολιτική και στις ιδιωτικοποιήσεις).

Αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη υψηλότερη τροχιά το δημόσιο χρέος, έως και το 160% του ΑΕΠ ως στο 2020. Δεδομένων αυτών, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εν κινδύνω με τα ερωτηματικά βιωσιμότητάς του να επικρέμανται».


ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook