Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ την Τρίτη, δίνοντας νέα αναβολή στην πολυπόθητη ανάκαμψη, προειδοποιώντας μάλιστα την Αθήνα ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές μισθών προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μιλώντας μερικές ώρες μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αξιωματούχοι επανέλαβαν, όπως αναφέρει το Reuters, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση των θέσεων εργασίας κατά 150.000, καθώς και να μειώσει το κόστος εργασίας κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία.

«Αναμένουμε η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Για φέτος βλέπουμε συρρίκνωση 4,5% (του ΑΕΠ) και στασιμότητα για το 2013. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση μεγαλύτερη του 17% στη διάρκεια τεσσάρων ετών», είπε ο αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από τον αντίστοιχο πορτογαλικό και ισπανικό.

Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ. Η αντίστοιχη αύξηση στην Γερμανία ήταν 5%.

Στα πλαίσια του νέου πακέτου μέτρων που προωθεί η Ελλάδα για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από το 160% του ΑΕΠ σήμερα, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 19 δισ. ευρώ από τις 35 αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το νέο μνημόνιο μέχρι το 2014.

Ο στόχος αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τον προηγούμενο στόχο των 50 δισ. ευρώ.

Εκτός από την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και πάλι στις αγορές κεφαλαίου το 2014.

Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία δεν θα υποχωρήσει πριν το 2014, έτος στο οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 17%.

Για το 2015, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 15%, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook