Δέκα υπερσύγχρονα μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού, έναν ΩΡΛ χειρουργικό ενδοσκοπικό πύργο, ένα σύστημα χειρουργικής καθοδήγησης κεφαλής και τραχήλου για τους ΩΡΛ και δυο υπερσύγχρονα φορητά ψηφιακά ακτινολογικά μηχανήματα επί κλίνης, έχει από σήμερα στην κατοχή του το νοσοκομείο Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού έρχονται να αντικαταστήσουν μηχανήματα 20ετίας στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για μηχανήματα που εξασφαλιστήκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Μάλιστα, σήμερα παρελήφθη ένα μέρος μόνο αυτού του προγράμματος αξίας 2.319.000 ευρώ. Έπεται και συνέχεια με την παραλαβή τις επόμενες ημέρες από το ίδιο πρόγραμμα, της Γ’ κάμερας η οποία είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει με την αξία της να φτάνει τα 600.000 ευρώ καθώς και τον νέο ψηφιακό στεφανιογράφο, αγγειογράφο.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Χανίων παρουσίασε σήμερα τον νεοαποκτηθέντα εξοπλισμό στον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και στον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Αντιπεριφερειαρχή Χανίων.

Αναφερόμενος στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, χαρακτήρισε το νοσηλευτικό ίδρυμα στα Χανιά ως ένα από τα καλύτερα και καθετοποιημένα νοσοκομεία ως προς το ιατρικό προσωπικό. Ανέφερε ότι χθες βγήκε πρόσκληση στο Διαύγεια για 8 νέους μόνιμους γιατρούς στο νοσοκομείο Χανίων που έρχονται να προστεθούν στις προσλήψεις 10 μόνιμων γιατρών με την πρόσκληση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Μπέας, δυστυχώς για ορισμένες ειδικότητες όπως το ΤΕΠ και οι Παθολογικές Κλινικές υπάρχει πρόβλημα καθώς οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι.

Συμπληρώνοντας ο κ. Μπέας είπε: «Η 7η ΥΠΕ όπως και το υπουργείο δε μας στερεί θέσεις δε μας στερεί προκηρύξεις, αλλά έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα σε αυτές τις ειδικότητες, στο ΤΕΠ και στο Παθολογικό, το οποίο παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα. Πολλές κλινικές είναι πλήρως οργανικά καλυμμένες, δεν είναι τυχαίο που η ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων έχει δέκα γιατρούς με έξι προσλήψεις στα χρόνια της πανδημίας, οι αναισθησιολόγοι είναι 10 στους 10, στο ακτινολογικό ο οργανισμός προβλέπει 10 και εμείς έχουμε 13 (11 στο νοσοκομείου και 2 εξωτερικούς συνεργάτες). Μεγάλες κλινικές όπως η ΩΡΛ, το Ουρολογικό παρέχουν σχεδόν τριτοβάθμιες υπηρεσίες. Το νοσοκομείο Χανίων έχει 3 θωρακοχειρουργούς, 9 καρδιολόγους ενώ υποδεχτήκαμε τον τρίτο ογκολόγο. Το πρόβλημα υπάρχει και εντοπίζεται στο ΤΕΠ και τις παθολογικές.»

Επίσης όπως είπε υπάρχει στη στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό: «Επειδή η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια η οποία εκτείνεται και προς τα πίσω και προς τα μπρος, δυστυχώς την τετραετία 2015-19 το νοσοκομείο Χανίων δε στηρίχθηκε όπως έπρεπε σε νοσηλευτικό προσωπικό, προσελήφθησαν μόνο 37 νοσηλευτές. Προσπαθήσαμε και προσλάβαμε 137 νοσηλευτές. Φτάνουν; Όχι. Είναι οριακή η λειτουργία σε νοσηλευτικό προσωπικό, είμαστε στα κόκκινα. Υπάρχει προκήρυξη για 58 θέσεις μόνιμου προσωπικού που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ και παράλληλα την προηγούμενη Κυριακή έκλεισε η πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού και ελπίζουμε να μας εγκρίνουν τα αιτήματα που έχουμε στείλει 14 μήνες τώρα στο υπουργείο» πρόσθεσε ο κ. Μπέας.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook