Με την ευκαιρία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Δικαιοσύνη, γονείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, με ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές των Χανίων,γονείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων ζητούν, την κατάργηση διατάξεων με τις οποίες,ουσιαστικά, παραγράφοντο τα τροχαία εγκλήματα,όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επιστολή έχει ως εξής :

"Υπ όψιν κ.κ. Βουλευτών
Βαλυράκης Σήφης
Δαμιανάκης Ευτύχιος
Κουρουπάκη Ευαγγελία
Μαρκογιαννάκης Χρήστος
Κοιν. ΜΜΕ Χανίων

Ο νόμος 3904/2010 για την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε πέρισυ το Δεκέμβρη με την ψήφο των περισσοτέρων από εσάς περιέχει μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων που κωδικοποιούνται στο άρθρο 31, παράγραφος 1.

Μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος.

“Κρίνεται ότι είναι ανάγκη μερικές αξιόποινες πράξεις που δεν εμφανίζουν «εγκληματικό άδικο» και στην ουσία πρόκειται για πράξεις με μικρή κοινωνική απαξία και οι οποίες σήμερα είναι πλημμελήματα και επιβαρύνουν υπέρμετρα τα πινάκια των δικασίμων των Μονομελών Πλημμελειοδικείων να «υποβιβασθούν» αυτές σε πταίσματα και να δικάζονται από τα Πταισματοδικεία.” Αν η παραπάνω επιχειρηματολογία (εισηγητική έκθεση) σας έπεισε τότε, προφανώς και δεν μπορεί να σας πείσει σήμερα.

Σήμερα αποκαλύπτεται πως σαν συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης εκτός των άλλων, δεκάδες υποθέσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οδηγούνται στην παραγραφή χάρη στη ρύθμιση Καστανίδη μια και η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (διαρκές έγκλημα κατά τον Άρειο Πάγο) μετετράπη σιωπηρά σε πταίσμα με αποτέλεσμα έκτος των άλλων την παραγραφή του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δεδομένοι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά το ανακριτικό έργο αυτών των εγκλημάτων οδηγεί στην παραγραφή του το σύνολο σχεδόν των εκκρεμουσών υποθέσεων.

Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην θλιβερή πρωτοπορία σε αριθμό τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές είναι στην κρίση του καθένα.

Αλλά αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η δυνατότητα να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.

Στο σχέδιο νόμου για τη «Δίκαιη Δίκη και και την εύλογη διάρκεια αυτής» που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 1 του Μαρτίου κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο που ζητά την κατάργηση του άρθρου 31 παρ 1 και την επαναφορά των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. στην αρχική τους μορφή.

Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας πού έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, στο όνομα των δεκάδων συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε από τροχαία εγκλήματα σας καλούμε να υποστηρίξετε την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας που θα σταματήσει την παραγραφή και την αμνήστευση δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.

Είναι προφανές πως στη συζητούμενη τροπολογία δεν χωρά το άλλοθι καμιάς «κομματικής πειθαρχίας» αλλά υπάρχει πλήρης και αποκλειστική προσωπική ευθύνη.

Με απαισιοδοξία
Μανόλης Χουρδάκης
γονείς θυμάτων Τροχαίων Εγκλημάτων"

(φωτο αρχείου)