Την κορφή Κουδούνι του Ψηλορείτη, στα 1.857 μέτρα, “κατέκτησαν”, για μια ακόμα φορά, τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, σε μια ιδιαίτερα όμορφη πορεία σε τραχύ αλλά συναρπαστικό τοπίο.

Στις ανατολικές κορυφές  του Ψηλορείτη με το χιόνι να λευκαίνει το γκρίζο του τοπίου, δένοντας αρμονικά με το γαλάζιο του ουρανού και εξαιρετική θέα, ξεχωριστή εικόνα αποτελεί το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού στο Μιτάτο των Καψάληδων, απόλυτα ταιριαστό με το περιβάλλον.

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, όπως φαίνεται από το Κουδούνι, δεν περνά απαρατήρητο. Στο Αστεροσκοπείο είναι εγκατεστημένα τρία τηλεσκόπια. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από προσωπικό του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ). Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1750 μέτρων.

Όσον αφορά τη χλωρίδα του τόπου, όπως έχει αναφέρει ο Ορειβάτης Μανώλης Δακανάλης, η βραχώδης “αλπική” κορφή Κουδούνι του ανατολικού Ψηλορείτη είναι Μαδάρα, στην οποία ενδημούν λουτσές, κεντούκλες, μικρά σφεντάμια, χαμωτοί κέδροι, μαύρες, γαλαστιβίδες και αγριολούλουδα ανάλογα με την εποχή.

Στη θέση Διπλόρι ενδημεί το δέντρο Ζέλκοβα- Αμπελίτσα -Ανέγνωρο και πάνω από τη “μάνα” του νερού στου Ρούβα η σπάνια ορχιδέα Κεφαλάνθηρο της Κρήτης που ανακαλύφθηκε το 1889…

Πηγή: apospilive.gr, Φωτογραφίες: Μανώλης Ντρετάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook