Η γενιά μου, μέσα στο γενικότερο κλίμα της σύγχυσης, της οικονομικής ύφεσης και της ανασφάλειας που διάγει η χώρα, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να ηγηθούμε της συλλογικής προσπάθειας, να δώσουμε τον αγώνα, να αξιοποίησουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και να παράξουμε αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι πολλά και σημαντικά. Σημαντικότερο όλων, η ανεργία και το φαινόμενο της μετανάστευσης, κυρίως των νέων. Όσον αφορά στο οικονομικό, το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η διαχείριση του χρέους.

Οι πολίτες νιώθουν αγωνία για το μέλλον τους και των παιδιών τους. Νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται. Όμως δείχνουν να έχουν διδαχθεί από την υφιστάμενη κατάσταση και διατίθενται να στηρίξουν τη νέα γενιά για ένα καλύτερο αύριο.

Προβληματίζονται για τον πραγματικό ρόλο του κράτους, που ενώ θα έπρεπε να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση, επιδίδεται σε φοροεισπρακτικά μέτρα και περικοπές μισθών.

Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για την έξοδο από την κρίση είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Δύναμη μας είναι οι Έλληνες πολίτες.

Εμπιστευόμαι τις δυνατότητες των Ελλήνων και τη δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα άπτεται των σύγχρονων προβλημάτων τα οποία θα προσεγγίζει με σοβαρότητα και θα προτείνει τρόπους εξόδου από την κρίση, συμπεριλαμβάνοντας τους αγρότες, τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αρχικά θα πρέπει να δοθεί έμφαση για ανάπτυξη σε βασικούς τομείς. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας κάθε είδους ανάπτυξης. Η χώρα μας έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Οι νέοι παραγωγοί πρέπει να αποκτήσουν πλήρη κατάρτιση σε θέματα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες των προϊόντων τους, αξιοποιώντας του ειδικούς επιστημόνες όπως είναι οι γεωπόνοι. Επίσης πολύ βασική είναι και η αποτελεσματκή προώθηση των προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επίσης, πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Πρέπει να δημιουργηθεί ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και να δοθούν κίνητρα στους νέους για το «επιχειρείν», ώστε να δημιουργηθούν και επιπλέον θέσεις εργασίας. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι Κρητικοί επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιτακτική κρίνεται επίσης και η ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού μας προιόντος. Οι δυνατότητες περεταίρω τουριστικής ανάπτυξης είναι υπαρκτές. Ο εναλλακτικός τουρισμός υιοθετείται σε πολλές περιπτώσεις και η χώρα μας ενδείκνυται ως τόπος για την ανάπτυξή του.

Έχουμε ευθύνη να αναδομήσουμε το σύστημα ώστε να γίνει ευπροσάρμοστο στις απαιτήσεις και τα προβλήματα της εποχής αλλά και ισχυρό απέναντι στις προκλήσεις. Πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές για το μέλλον μας, να προτείνουμε λύσεις, αξιοποιώντας την ευρηματικότητα και τη μαχητικότητά μας, αλλά και την εμπειρία των παλαιότερων.

Γιώργος Ματαλλιωτάκη
Δρ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, PhD, MSc
Διδάσκων Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook