Την τελευταία της πνοή άφησε την Τετάρτη στις 5 Απριλίου, η διακεκριμένη και πρωτοπόρος Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Αικατερίνη Μεταξωτού, που απεβίωσε την Τετάρτη, 5 Απριλίου.

Η καθηγήτρια γεννήθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου και ακολούθησε τα βήματα του γιατρού πατέρα, με την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή και τη συνέχιση των σπουδών της στο εξωτερικό.

Η αναγγελία του πένθους της Ομότιμης Καθηγήτριας Αικατερίνης Μεταξωτού:

«Αποχαιρετίσαμε με μεγάλη συγκίνηση την Αικατερίνη Μεταξωτού, Παιδίατρο, Γενετίστρια, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη μαμά και δική μας Καίτη, που απεβίωσε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023. Πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε για την Καίτη.

Για την Παιδίατρο Ιατρό – Γενετίστρια, ότι ήταν πρωτοπόρος για την Ελλάδα φέρνοντας τη διάγνωση του προγενετικού ελέγχου το 1976 και ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση γεννήσεων παιδιών με χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Για την καθηγήτρια Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι συντέλεσε στη δημιουργία της έδρας Γενετικής του Ανθρώπου στο ΕΚΠΑ και διορίστηκε πρώτη καθηγήτρια το 1996. Για τις διακρίσεις της στον Ιατρικό χώρο και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο υπήρξε η πρώτη γυναίκα Διευθύντρια της Α” Πανεπιστημιακής Κλινικής από το 1998 έως το 2000. Για το ότι υπηρέτησε όλη της τη ζωή την Ιατρική βοηθώντας τα παιδιά, παρέχοντας χιλιάδες ιατρικές διαγνώσεις, συμβουλές και γνωματεύσεις, χαίροντας έτσι της εκτιμήσεως όλου του Ιατρικού κόσμου και της Ακαδημίας Αθηνών, από την οποία βραβεύτηκε.

Για τη συνολική προσφορά της στα νοσούντα παιδιά με καρκίνο, από τη θέση της Αντιπροέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων «Ελπίδα -Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» και «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», ότι συνετέλεσε στη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ» και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τις γνώσεις της και τις επισκέψεις της σε διακεκριμένα αντίστοιχα νοσοκομεία και κέντρα στο εξωτερικό, προωθώντας συνεργασίες με αυτά. Για το ότι επίσης συνετέλεσε στη δημιουργία του «Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας» που θεωρείται το μέλλον για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Ξεκινώντας από τις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, με εφόδιο την επιθυμία και την ευχή του ιατρού πατέρα της, τον οποίο είχε χάσει όταν ήταν μικρή, επέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία μόλις 15 ετών. Με πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό συνέχισε τις σπουδές της στο Τορόντο, στην Οξφόρδη, στη Γλασκόβη. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με τη συνολική πορεία και τις διακρίσεις της κατέκτησε κυριολεκτικά ολόκληρο τον κόσμο.

Ευφυής, Αυστηρή, Ρεαλίστρια, Προσγειωμένη, Υπομονετική αλλά και Ανυπόμονη, Γενναιόδωρη, Ακούραστη, με δική της άποψη για όλα τα πράγματα και Ταξιδιώτης του κόσμου, είχε το ταλέντο να συναναστρέφεται με την ίδια ευκολία σημαντικά πρόσωπα και απλούς ανθρώπους. Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις και «κολυμπούσε» στα δύσκολα, σαν τα ψάρια στη λατρεμένη της θάλασσα, που υπεραγαπούσε να παρατηρεί, προσπαθώντας παράλληλα να μην καταλαβαίνει κανείς τη δύναμη και τη λάμψη της προσωπικότητάς της.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook