Η πραγματική Terra Incognita του πλανήτη είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που η ανθρώπινη παρουσία δεν αφήνει τα σημάδια της. Οι πιγκουίνοι αφήνουν από όπου περάσουν τις πατημασιές τους, οι γεωλόγοι, οικολόγοι και ωκεανογράφοι οργανώνουν σύντομα ερευνητικά ταξίδια, αλλά η μεγαλύτερη επιφάνεια της παγωμένης γης παραμένει απάτητη.

Η Ανταρκτική έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από την Αυστραλία και καλύπτεται κυρίως από ένα παχύ στρώμα πάγου. Είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς στη γη και το ταξίδι ζωής για πολλούς ταξιδιώτες.

Η Ανταρκτική δεν διαθέτει υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπάρχουν ΑΤΜ, ούτε καταστήματα με σουβενίρ, ούτε τουριστικές παγίδες. Τα τοπικά «αεροδρόμια» είναι στην πραγματικότητα απλά πίστες προσγείωσης από πάγο ή χαλίκι. Είναι το πιο κρύο, το πιο ανεμοδαρμένο και το πιο ξηρό μέρος στη γη. Δεν έχει δικό του νόμισμα.

Είναι μια έρημος χωρίς δέντρα, χωρίς θάμνους και χωρίς μόνιμους κατοίκους. Στην Ανταρκτική έχουν βρεθεί περισσότεροι μετεωρίτες από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα από τα μέρη της γης που έχουν δει κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Ανταρκτική έχουν διπλασιαστεί το 2020 σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, το 2020 πάνω από 50.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τον παγωμένο προορισμό.

Το ταξίδι στην Ανταρκτική γίνεται με οργανωμένα γκρουπ και με οδηγούς που έχουν ξαναεπισκεφθεί το αφιλόξενο μέρος. Η πρόσβαση γίνεται με πλοία που πραγματοποιούν ταξίδια στην Ανταρκτική και ξεκινάνε από την πόλη Ushuaia, στο αργεντίνικο κομμάτι της Γης Του Πυρός.

Το ταξίδι, η κρουαζιέρα στην Ανταρκτική μπορεί να διαρκεί από 9 έως 24 μέρες και οι τιμές ξεκινούν από 4-5 χιλιάδες ευρώ το άτομο. Η ταξιδιωτική περίοδος στην Ανταρκτική διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, το λεγόμενο “καλοκαίρι” της Ανταρκτικής. Μη φανταστείτε όμως πραγματικό καλοκαίρι – οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Η καλύτερη εποχή για την παρατήρηση πιγκουίνων είναι τα τέλη Δεκεμβρίου ή οι αρχές Ιανουαρίου. Για την καλύτερη παρακολούθηση φαλαινών, δοκιμάστε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία με χιονοπέδιλα, καγιάκ, σκι και επισκέψεις σε ιστορικές τοποθεσίες από προηγούμενες αποστολές, μπορούν να γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του «καλοκαιριού» της Ανταρκτικής.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλη η Ανταρκτική αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και η Διεθνής Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ανταρκτικής έχει αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές που εξασφαλίζουν ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνα ταξίδια στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάτε απόσταση από τους πιγκουίνους (5 μέτρα), να προσέχετε να μην πατάτε πάνω σε φυτά, να μην πάρετε μαζί σας πέτρες, απολιθώματα ή οτιδήποτε άλλο και γενικά να κινείστε με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Τα πλοία ρίχνουν άγκυρα στα ανοιχτά και οι επισκέπτες μεταφέρονται στη στεριά με φουσκωτά. Ανάλογα με την κρουαζιέρα εξερεύνησης που έχετε διαλέξει, θα επισκέπτεστε 2-3 σημεία στη στεριά κάθε μέρα, όπου θα έχετε 2-3 ώρες για εξερεύνηση του μέρους.

Τα πλοία έχουν όλες τις ανέσεις, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οργανώνονται διαλέξεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις με βιολόγους, γεωλόγους και ιστορικούς που θα προσφέρουν πληροφορίες για την Ανταρκτική.

travel.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook