Τεράστια ήταν η απώλεια των επισκεπτών για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συγκεκριμένα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του κοινού που επισκέφτηκε το Μουσείο ανέρχεται στο 39% καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται μόλις στους 250.000 αντί των 660.500 που είχαν δει τα εκθέματα το 2019.

Μάλιστα το παραπάνω νούμερο αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα, για το 2022 καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση που παρατηρείται σε αρχαιολογικούς χώρους στην χώρα μας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ήταν μακράν ο πιο επισκέψιμος της χώρας τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και ο πιο κερδοφόρος, αφού τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες του απέφεραν σχεδόν το 50% των συνολικών εισπράξεων, όλων των χώρων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 2022 έκλεισε με μείωση επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε σχέση με το 2019, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στο πρώτο τρίμηνο του έτους όπου υπήρχαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά και σε λόγους που θα πρέπει με προσοχή να εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο σύνολο τους οι επισκέπτες και των δύο σημείων ανήλθαν σε 15,5 εκατομμύρια, με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια να φτάνουν τα 121,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τους 150 περίπου αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε όλους τους νομούς της χώρας μας, επισκέφτηκαν πέρυσι σχεδόν 11 εκατ. άτομα, σε σχέση με 13,6 εκατ. το 2019. Πάνω από 3 εκατ. επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, μειωμένα κατά 550.000. Οι εισπράξεις ξεπέρασαν σε όλη την επικράτεια τα 98 εκατ. ευρώ – μειωμένα κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ’19 – με την Ακρόπολη να συνεισφέρει τα 46,6 εκατ. ευρώ.

Πως κινήθηκαν οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχτηκαν το 2022, 4,6 εκατ. επισκέπτες, αντί 5,89 εκατ. το ’19, όμως οι εισπράξεις ήταν οι ίδιες και ανήλθαν σε περίπου 23,3 εκατ. ευρώ, ίσως διότι διατέθηκαν πολύ λιγότερα δωρεάν εισιτήρια, ή αυξήθηκαν κάποιες τιμές. Και πάλι το μουσείο της Ακρόπολης είναι αυτό που κέρδισε τους περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι ανήλθαν πέρυσι σε 1,39 εκατ., με έσοδα που άγγιξαν τα 9 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 40% των συνολικών εσόδων των μουσείων όλης της χώρας. Δεύτερο σε επισκεψιμότητα και εισπράξεις ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, με 475.000 επισκέπτες και έσοδα 3,1 εκατ. ευρώ.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο παρέμεινε σταθερό σε επισκέπτες σε σχέση με το ’19, οι οποίοι ανήλθαν σε 263.000. Τα μουσεία της Κέρκυρας κατέγραψαν ίσως τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη τη χώρα, αφού σχεδόν διπλασίασαν τους επισκέπτες τους.

Μεγάλη ήταν και η μείωση στο μουσείο των Δελφών, αφού οι επισκέπτες του μειώθηκαν σε ποσοστό 55% και ανήλθαν σε μόλις 151.500.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook