Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Φλόγες που ξεπηδούν από εστία μαγειρέματος ενώ  δίπλα υπάρχουν φιάλες υγραερίου, κρεβάτι αλλά και ταβάνι που τυλίγονται  από τις φλόγες με την φωτιά να επεκτείνεται και σε κλιμακοστάσιο με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί και ένας άνθρωπος.

Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο της εκπαίδευσης στον υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο εξομοιωτή πυρκαγιάς  του Πυροσβεστικού Σώματος που φέρει το όνομα Fire Dragon.

Πρόκειται για τον μοναδικό αντίστοιχο εξομοιωτή που υπάρχει στην Ελλάδα ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν άλλοι επτά και ο οποίος από την Δευτέρα 24/4 βρίσκεται στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της εταιρείας MOBIAK στα Καθιανά Ακρωτηρίου.

Κάθε ημέρα μέχρι και την Παρασκευή 20 πυροσβέστες των Χανίων εκπαιδεύονται ή μάλλον μετεκπαιδεύονται, αρχικά στην θεωρία και στην συνέχεια στην πράξη μέσα στον εξομοιωτή, καλούμενοι σε έναν κλειστό χώρο μόλις 30 τετραγωνισμών να κατασβέσουν τις φλόγες που ξεπηδούν από πολλά σημεία, ενώ την ίδια στιγμή ο χώρος κατακλύζεται από τους καπνούς.

Να σημειωθεί πως από το δωμάτιο ελέγχου του Fire Dragon τα σενάρια της εκπαίδευσης μπορεί να εξελιχθούν από απλά (για δόκιμους πυροσβέστες) έως και πολύ δύσκολα με τους πυροσβέστες να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές εστίες φωτιάς κάνοντας παράλληλα και διάσωση εγκλωβισμένου, όπως έγινε σήμερα με ένα μωρό.

Μετά από την εκπαίδευση των 100 συνολικά πυροσβεστών στα Χανιά στις εγκαταστάσεις της ΜΟΒΙΑΚ, ο εξομοιωτής πυρκαγιάς με την ομάδα του θα μεταβούν και στις άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Κρήτη.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook