Για πρώτη φορά στον κόσμο, δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ άρχισαν να διαγωνίζονται στον στίβο, στην κανονική \”Μαραθώνια\” διαδρομή των περίπου 42.200 μέτρων.

Η κούρσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική \”Γκάρντιαν\”, διεξάγεται σε έναν κλειστό χώρο 100 μέτρων στο Εμπορικό Κέντρο Ασίας-Ειρηνικού στην πόλη της Οζάκα, Ιαπωνία. Αναμένεται η διαδρομή να διαρκέσει, χωρίς διακοπή, περίπου τέσσερις μέρες (περίπου 422 γύρους), καθώς τα ρομπότ τρέχουν αρκετά πιο αργά από τους ανθρώπους.

Το ψηλότερο από τα πέντε διαγωνιζόμενα ρομπότ, που ανήκουν σε εταιρείες και πανεπιστήμια, είναι 44 εκατοστά και το πιο κοντό 30. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οι \”αθλητές\” έκαναν τις καθιερωμένες ασκήσεις προθέρμανσης και χαιρέτισαν τους θεατές.

Ο πρωτότυπος αγώνας, με την ονομασία \”Robo Mara Full\”, διοργανώνεται από την εταιρεία ρομποτικής τεχνολογίας Vstone Co, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές της Οζάκα, η οποία κάποτε βασιζόταν στην βαριά βιομηχανία και τώρα προσπαθεί να στραφεί στη ρομποτική. Τα ρομπότ-αθλητές επιτρέπεται να σταματούν πρόσκαιρα, όχι για να δροσιστούν, αλλά για να αλλάξουν μπαταρίες και άλλους μηχανισμούς που ελέγχουν την ταχύτητά τους και άλλες λειτουργίες τους.

Η Ιαπωνία διαθέτει ίσως την πιο εξελιγμένη ρομποτική βιομηχανία διεθνώς και το 1997 είχε άλλη μια πρωτιά, όταν είχε διοργανώσει, στη Ναγκόγια, το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για Ρομπότ. Ένας διαγωνισμός που έκτοτε εξελίχτηκε συνεχώς, με κατάληξη πέρυσι στη Σιγκαπούρη να συγκεντρώσει 500 ομάδες από 40 χώρες.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook