Σε δημοπρασία βγάζει το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, ο εγγονός του Έλληνα μαραθωνοδρόμου.

Το ασημένιο κύπελλο, αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό στις 18 Απριλίου 2012 από τον διεθνή οίκο δημοπρασιών Christie' s με τιμή εκκίνησης τα 200.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του οίκου Christie's αναφέρεται όπως δημοσιεύει το protothema.gr ότι το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με αφορμή την δημοπρασία του κυπέλλου του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, η Διοίκηση του Δήμου δεν γνώριζε τίποτε για την δημοπρασία, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως, ο οίκος Christie' s στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πωλήσει το ασημένιο κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, ο εγγονός του Έλληνα Ολυμπιονίκη είχει πει ότι έλαβε την απόφαση για χάρη των δύο γιων του.

«Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εγγονός του Σπύρου Λούη.

Ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου για τη δημοπρασία

"Να μην επιτρέψουμε να χαθεί το κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη. Καλούμε τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να μην επιτρέψουν να χαθεί η Ολυμπιακή μας περιουσία.

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, πως στις 17 Απριλίου 2012 βγαίνει προς πώληση σε δημοπρασία του διεθνούς οίκου Christies, το κύπελλο του Έλληνα και Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Σπύρου Λούη.

Ξεπουλιέται ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας και αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η αδιαφορία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, αλλά και της πρώην Υφυπουργού κ. Α. Γκερέκου, να ανταποκριθούν στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας να αγοράσει το Ελληνικό Κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες του 1896.

Την ώρα που η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων σε χορηγίες ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχουν συγγενικά πρόσωπα, δεν βρίσκει λίγες χιλιάδες ευρώ για να κρατήσει στη χώρα ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο.

Ο Υπουργός Πολιτισμού που άφησε αφύλακτη την Αρχαία Ολυμπία και την Εθνική Πινακοθήκη, έχει επιδείξει την ίδια παροιμιώδη αδιαφορία και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της πρότασης του Δήμου Αμαρουσίου να προχωρήσουμε επιτέλους σε συνεργασία με την Πολιτεία στην τουριστική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Μαρούσι, ακολουθώντας το μοντέλο άλλων πόλεων του εξωτερικού που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέσα από την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της πατρίδας μας θα καταστήσουμε το τουριστικό μας προϊόν ελκυστικότερο, θα προσελκύσουμε επισκέπτες και θα φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ανίκανη να προωθήσει στον τομέα της ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα και κοινωνία.

Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου που μόλις σήμερα και τυχαία πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αυτή, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να σταματήσει έστω και την ύστατη ώρα τη διαδικασία της δημοπρασίας ώστε να μην χαθεί το πολύτιμο αυτό κειμήλιο.

Παράλληλα, απευθύνεται σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας αλλά και την απανταχού Ομογένεια ζητώντας τους να συμβάλλουν οικονομικά ώστε το κύπελλο του Σπύρου Λούη να μην καταλήξει στη συλλογή κάποιου ξένου συλλέκτη ή Μουσείου, αλλά να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα τον ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη τιμώντας έτσι την προσφορά του στην Ολυμπιακή πολιτιστική κληρονομιά".