Είναι μια από τις πιο μεγάλες καταστροφές που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Το ναυάγιο του Τιτανικού -όπου πνίγηκαν πάνω από 1500 άνθρωποι- ενέπνευσε τον James Cameron για να σκηνοθετήσει μια από τις πιο εμπορικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. 100 χρόνια μετά και για πρώτη φορά ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν τον πλήρη χάρτη της περιοχής όπου έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του Τιτανικού προσφέροντας με αυτό τον τρόπο νέες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη όταν το μοιραίο πλοίο βυθίστηκε, στο παρθενικό του ταξίδι.

Ενα από τα ποιο ενδιαφέροντα στοιχεία που έδωσαν στο φως οι ερευνητές έχει να κάνει με τον τρόπο βύθισης του πλοίου. Σημάδια στον πυθμένα δείχνουν πως η πρύμνη περιστράφηκε σαν έλικας ελικοπτέρου καθώς βυθιζόταν και δεν έπεσε κατακόρυφα, όπως λέγονταν μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της ακουστικής χαρτογράφησης και συνολικά 130.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που τράβηξαν το καλοκαίρι του 2010 υποβρύχια ρομπότ για να δημιουργήσουν τον χάρτη. Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει ακριβώς πού προσγειώθηκαν τα εκατοντάδες αντικείμενα και κομμάτια του «Τιτανικού».

Οι ερευνητές λένε πως με αυτό το χάρτη, είναι σαν να πέφτει ξαφνικά στο δωμάτιο λαμπρό φως δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μετακινηθείς μελετώντας όλα τα αντικείμενα με μεγεθυντικό φακό.